pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Problem sa karbonizacijom
ako su se neke flaše karbonizirale, a neke nisu, to znači da ti nije došlo do pravilne distribucije šećera u cjelokupnom pivu. ja godinama radim na isti način i nikada mi se to nije desilo. međutim, ako nemaš takozvanih 'gushers-a' onda možda i ima nade da to nije tako. jer ako u nekim bocama ima premalo šećera, čista matematika nalaže da u nekim drugim onda mora biti previše šećera...
pivo kad se toči na šećernu otopinu mora poprilično jako da curi (ali bez bućkanja) i da se stvori kao jedan vrtlog u bottling bucketu, kako bi se dobro i ravnomjerno umiješao šećer. ponekad nije loša ideja sasvim lagano i oprezno steriliziranim predmetom miješati u jednom smijeru pivo da bi do ove distribucije šećera došlo što pravilnije.
ima veze i količina vode u kojoj si prokuhao šećer. na 5 galona to bi trebalo biti 2-3 dcl, a ako koristiš manje vode, to znači da je otopina dosta gušća pa se samim tim teže miješa sa pivom......
a djulba je također postavio dobro pitanje u vezi temperature, jer i to je jako bitno.....ako je jako niska temperatura, boce koje su u centru gajbe mogle su se brže karbonizirati od onih koje stoje na rubovima gajbe.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|