Re: molim iskusne za savjet
This post was last modified: 25.11.2014, 08:59 by danny_boy.
Sto se tice odnosa sulfata i klorida ukoliko je njihov odnos jednak onda se radi o balansiranom pivu, ukoliko preovladavaju kloridi npr 2:1 tada je ta voda pogodnija za sladna piva, a suprotno ukoliko preovladavaju sulfati onda je taj profil bolji za hmeljna piva. Ovo je gruba podjela, treba voditi racuna i o maksimalnim kolicinama pojedinih elemenata. Koje su gornje granicne vrijednosti postoji puno razlicitih misljenja. Jedni tvrde da sulfata ne treba biti vise od 250ppm (toliko je zakonom dopusteno za pijacu vodu), dok neki tvrde da je maksimum do 400ppm, ali ima ekstremnih primjera piva koje imaju cak i cini mi se 750 ppm sulfata. Ovo zakonsko ogranicenje vazi za pijace vode, dok za mineralne ne sjecam se da ima. Kod nasih uobicajenih mineralnih voda sulfata ima puno vise od 250ppm.
Kada su u pitanju kloridi pronasao sam da je gornja granica koja se nikako ne preporucuje jeste 300 ppm. Za pijacu vodu je zakonom dopusteno 200 ppm. I za klorid se vode rasprave oko maksimalno preporucenih kolicina za pivo. Palmer to ogranicava na 100 ppm, dok se na drugom mjestu mogu naci da to ide do 250 ppm (brewer's friend). Ja ne bih isao preko 150 ppm.
Jos bih ti samo skrenuo paznju da hemijski sastav voda ne mora biti konstantan tokom godine. Ima vise faktora koji na to uticu.
(24.11.2014, 05:29 )zis Wrote: Na tvom mjestu ja bih koristio samo ovu vodu iz catrnje uz dodatak minerala gipsa, cacl2 i gorke soli i trebao bi dobiti dobar profil za bilo koje pivo koje mislis kuhati. U prilogu imas kalkulator za izracun profila vode u excel formi i ako ti sta nije jasno pitaj. zivio
P.S. jeste dany da je dobar odnos sulfata i klorida ali ima veliku ukupnu tvrdocu vode koja mu kvari ostalo.
Najbolje je to staviti u kalkulator i vidjeti, mada koliko se sjecam iz Palmerove knjige tvrda voda ne bi trebala biti problem. Tvrdocu vode cine Kalcij, Magnezij i bikarbonati, a za njih ima podatke koji su po mom misljenju ok.
Ali kazem, nisam do sada niti jednu turu skuhao sa prilagodjenom vodom pa nisam bas najmjerodavniji za savjet.
@zusko
Ja sam zapoceo skupljati podatke o profilima vode i slicno pa evo mozes malo pogledati. Ovo jos nije zavrseno, ali moze ti otprilike dati prestavu o vrstama profila.
Tabela hemijski sastav.xlsx (Size: 10.79 KB / Downloads: 68)