RE: molim iskusne za savjet
možete vi ostaviti i ovako, nikakav problem. ali ovaj black slad može dati nešto ljutine u pivima i ne treba pretjerivati sa njim, a ovdje ga ima oko 4%. pokušajte ovako jednu turu 0,1 kg black i 0,2kg carafa 2 ili chocholate (ima u omera carafa 2). mislim da će boja piva biti slična ovim predhodnim što ste kuhali.
da poslije 21 dan, a nije problem ni poslije 19 dana. kako vam paše. ako ćete podhlađivati nakon 19 dana onda možete ovako odraditi:
15 dana 16-17°C
2-3 dana (16-18 dana) na 18-19°C ovaj diacetil i ne morate raditi, ali nama se desilo par puta, kada smo fermentirali veoma nisko, da se pojavio. dakle, vama se to i ne mora desiti, pa eto vi uradite kako vam je zgodno
od 19 dana spustiti temperaturu na oko 4°C, a može i malo niže. tako držati 3-5 dana i onda flaširati.
ukoliko ne želite raditi diacetil onda fermentacija na 16-17°C 19 dana, pa onda podhlađivanje 3-5 dana na 0-4°C.