All Grain vs. Ekstrakt
This post was last modified: 02.02.2015, 08:26 by Rodney.
Kao što naziv teme veli, ovo bi bila tema u kojoj ćemo nadam se razjasniti sve prepirke oko ekstrakta i all graina na forumu.
Koliko sam primjetio, mnogi na Forumu gledaju na ekstrakt sa podozrenjem. Neki bez da su se ikada i sreli sa ekstraktom, a neki bez da su uopšte probali ijedno pivo napravljeno iz ekstrakta.
Šta je ekstrakt? Pa pobogu ljudi, samo pojednostavljena verzija all graina. Ekstrakt nije zamućeni prašak već prosto gotova sladovina rađena all grainom, a cijeli point svega je da ukoliko ljudi nemaju prostora ili vremena da rade mash, uzmu ekstrakt i skrate proceduru.
Uzmimo pasta sos za primjer? Možete isti napraviti ili kupiti. Ako kupite, dobit će te teglu sosa sa sadržajem koji bi i sami napravili. S druge strane, možete kupiti kesu paradajza, malo začina i isti napraviti u šerpi za pola sata. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali i jedno i drugo je jedna te ista stvar.
Sa all grainom se naravno može više utjecati na boju, okus, gorčinu, jačinu ili slično - ali isto tako se može uraditi i sa ekstraktom. Pa pobogu, ja prvi pasta sos iz tegle modificiram tako što dodam malo peršuna u njega i svježeg bijelog luka. Sa ekstraktom se ista stvar može raditi. Treba gorčine - skuha se hmelja. Treba jačine, stavlja se manje vode u fermentor. Treba okusa - skuha se hmelja ili se suho zahmelji.
U zadnje vrijeme je bilo par novih članova na koje su svi osuli drvlje i kamenje na spomen ekstrakta? Zašto ljudi? Upravo je ekstrakt idealan za početnike. Da se upoznaju sa procesima, okusima, i svime ostalim. Oprema koja se koristi za ekstrakt je ista kao i za all grain. Kada pređu na all grain, trebaju kupiti još par stvari i to je to. Gdje je problem?
Prije nije bilo ekstrakta na Balkanu, i sada je super da je počelo dolaziti i time animirati širu publiku za pravljenje piva. All Grain je mnoge prepao pa su odustali.
A sad mislim da se ovdje ekstrakt toliko isatanizirao, kao da je riječ o ne znam ti čemu. Koliko vas je probalo pivo rađeno iz ekstrakta?
Ja sam ih i probao i pravio. Neka su bila bolja od nekih all graina što sam pravio ili probao. Neka su bila lošija. Faktori koji presuđuju su isti kao i za all grain. Voda, temperatura, fermentacija.
Nego - ajde da ne govorimo novajlijama da bježe od ekstrakta kao od đavola, jer to nema smisla. Ekstrakt, Biab, All Grain, Komercijala - svejedno.
Ili jednostavno, raspravimo to ovdje jednom za svagda
Evo i jedan test. Allgrain vs. Ekstrakt. Isto pivo, isto recept:
https://www.youtube.com/watch?v=ZyDBc4Y8IOQ