Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
RE: All Grain vs. Ekstrakt
(03.02.2015, 09:26 )Svarrogh Wrote: Salu na stranu. Radi se o tome da su kozerve ekstrakta dosta skupe za balkanski budzet tako da ce neko radije skarabudziti opremu za all grain za 100 maraka i deri. Sirovine se nabavljaju raznim kanalima, aurore kao u prici za bagatelu. Iz tog razloga svi deru po all grainu. Sto mi je i drago. Kada odes na strane forume imaju sekcije extract. Tamo svi isto pisu i pitaju i uglavnom se tice fermentacije. Po meni, ako se bavis sa necim skontaj srz materije. Da li ces napraviti dobro pivo od ekstrkata? Hoces. Da li ces zbog toga postati pivar? Neces. I ne samo to. Jako puno drugih vestina se razvija uz pivarstvo. On struje, vodo instalacije, hemije, masinstva... razvija se ukupni intelekt i snalazljivost. To je bit svega. Pogledaj samo do kakvih su genijalnih stvari dolazili ljudi sa ovog foruma bas iz raloga sto nisu imali nesto gotovo. Sto je po meni extrakt. Znas onu poslovicu? Mirno more nikada nije napravilo iskusnog moreplovca.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Apsolutno se slažem - ekstrakt je skuplji način proizvodnje. Oprema košta manje jer je manje treba u odnosu na all grain, ali materijal je skuplji.
Ostalo se ne slažem jer sudeći po tvom definisanju, ljudi koji rade all grain na brewmasterima i raznoraznim đavlima gdje klikneš dva puta - nisu pivari, jer nisu improvizirali.
Vještine koje navodiš se mogu razvijati i sa ekstraktom. Od prilagođavanje vode, pa do struje i termostata koje ćeš praviti u komorama za fermentaciju sa kontrolisanom temperaturom - ili je to po tebi ekskluzivitet all graina samo?
Ja nigdje nisam doveo u pitanje nečiju snalažljivost ili genijalnost - ali isto tako ne dovodim ni u pitanje one koje rade iz ekstrakta. Zašto - zato što to samo jedna od metoda pravljenja piva. Ni ispravna, ni pogrešna, već samo jedna u nizu.
|
|
|