RE: All Grain vs. Ekstrakt
(03.02.2015, 09:53 )Svarrogh Wrote: Te razno razne djavle sam si i ja napravio. I improvizirao sam. Moj herms je u kuhalu od vode. Vjeruj mi, daleko je to od dva puta klika. U Zmajskoj imam digitalne kontrolere pa se naradim ko konj i natrcim otvarajuci ventile. Digitalije je samo iz tog razloga da ti proces bude ujednacen i da svaki put dobijas zadane rezultate. Npr herms mi odrzava zadanu temp od 65C dok ukomljavanje i prijenosnom fridzu bude nekad 65, nekad 67 i to nije isto na svim tockama mjerenja.
Nije mi jasno zasto bi prilagodjavao vodu ako radis sa ekstraktom. Ph je podesen kod procesa proizvodnje i ti sa tim vise nemas nista. Eventualno odnos klorida i sulfata ali to nije toliko bitno na konacni ishod. Za struju i kontrolisanu fermenaciju se slazem. Svako pivo zasluzuje imati pravu temperaturu fermentacije.
Jos sam zaboravio napisati nesto. Da li bi skuzio razliku izmedju piva iz ekstrakta ili all grain. Mislim da ne bi. Pogotovo ako radis ipa kao sto kazes gdje sve maskiras sa hmeljem. Jos ako imas svjez, to bi sve prstalo od arome. Ako imas nekoga ko zna sta radi i ide isti stil raditi od ekstraksta i sam sebi sastavi recept za all grain, tu prepostavljam da bi all grain bio puno ukusniji. Samo pretpostavljam jer nikada nisam probao slicnu usporedbu.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Karikirao sam za đavle u skladu sa tvojim dočaravanjem čari improvizacije. Kažem da ima ljudi koji improviziraju sve, od frižidera do crijeva za autosifon, a ima i onih koji kupe gotove sisteme pa ne improviziraju ništa nego prate samo mjerne uređaje.
Ako hoćeš priznanje za trčanje, imaš ga već u svom produktu.
Voda se uvijek može prilagođavati neovisno o ekstraktu ili all grainu. Ako radiš stil koji zahtjeva niži ph, nećeš mu baš pomoći ako dodaš česmovače sa visokim ph vrijednostima, pa čak i ako radiš ekstrakt.
Nisam baš išao na maskiranje, nego velim da većina na blind testu ne bi razlikovala all grain od ekstrakta, svejedno da li se radi o jako zahmeljenom pivu ili ne.
Može se jednom tematsko druženje napraviti, pa na isti recept raditi all grain i ekstrakt - pa lijepo na kraju odraditi blind test pa kud koji mili moji.
Sve u svemu, opet ponavljam, riječ je samo o metodama, a ne različitim produktima. Produkt je isti. All grain bez ikakve dvojbe zahtjeva više truda vremena. Da li je kompleksniji od ekstrakta - i nije ako znaš oba načina. Radio sam i radim oba načina i jedina razlika koja strši u svemu tome, je cijena. Ekstrakt košta više.