RE: Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Ja sam imao sreću i probao ovo pivo, i to je moje prvo pivo vrhunskog kvaliteta. Nisam neki profesionalac i osoba koja je dovoljno kompetentna da napiše recenziju o ovom, i bilo kojem drugom vrhunskom pivu. Jedino što mogu je da ovdje napišem su moja očekivanja i usporedba ovog piva sa našim komercijalnim pivima.
Kada se otvori ovo pivo, prvo što osjetite je njegov intezivan miris odnosno aroma hmelja (valjda
). Taj miris je puno lijepši u odnosu na piva koja se prodaju kod nas, a kada bolje razmislim takav miris kod naših komercijalnih piva uopšte ne postoji, tako da je svako upoređivanje besmisleno. Ta aroma, koliko sam mogao da osjetim, mi je najviše išla na neko južno voće, i u prvom trenutko nisam mogao odgonetnuti o čemu se tu radi. Kasnije sam malo prošnjuhao po internetu i naišao sam na jednu recenziju ovog piva i pročitao da se ustvari osjeti malo aroma manga, ako se sjećate onih sokova na razgađanje, to je ta aroma
, doduše sok je kocentrovan pa je ta aroma intezivnija. U nosu se može osjetiti izvjesna sladunjavost, koja je vjerovatno dolazi od ove arome.
Što se tiče okusa očekivao sam gorče pivo. Međutim, po gorčini ovo pivo se ne može upoređivati sa našim komercijalnim pivama. Ono je mnogo gorče, ali ta gorčina nije neugodna, čak šta više meni je jako godila
. Ja sam u okusu osjetio borovinu, odnosno smolu koju navodi Pivska Mušica, i to na kraju jezika. Takođe, sa borovinom se smjenjuje i travnati karakter. Da li sam ove okuse osjetio na jeziku ili sam ih dožoivio kroz receptore u nosu, to vam ne bih mogao reći, jer se mnogo smjenjuju, i da vam kažem da kada pijete ovo pivo ne znate jeste li došli ili pošli, ali baš ono u pozitivnom smislu
Dakle, mnogo različitih aroma i okusa koji se smjenuju.
Osjeti se punoća tijela kod ovog piva i to je što mi se mnogo svidjelo. Razlog tome je sigurno što sam navikao na ova naša piva, koja svi poznajete i kada ih pijete imate osjećaj kao da pijete vodu.
Kada pogledate etiketu na kojoj piše 7,2 % ABV očekujete da ćete osjetiti žar u jednjaku. Ja alkohol u ovome pivu uopšte nisam osjetio. Stvarno ne znam da li je to zbog njegove izbalansiranosti ili nečeg drugog.
Možda sam u ovoj „recenziji“ mnogo spominjao naša komercijalna piva, ali nisam imao izbora i drugog načina da opišem ovo vrhznsko pivo. Sve u svemu pivo je fenomenalno i nikada ovakvo nešto nisam probao. Svakako da ga toplo preporučujem, i sigurno je da ćete u njemu mnogo uživati, baš kao i ja.
image ru