RE: Mušicina Mozzarela
Jedva nadjoh kabal
Izvinjavam se sto pisem u ovoj temi ali sam uslikao malo slika. Pokusaj br 2 ide u novu temu sa vise slika.
Mlijeko je sirovo pomuzeno u ponedeljak ujutro, sireno u utorak navecer. Zena cija je krava je eko freak i sa te strane nemam brige. Pasterizovano je na nacin da sam ga zagrijavao u inox loncu na laganoj vatri do 70 C. Kada je termometar upalio alarm izbrojao sam do 23
i sklonio sa vatre. Hladjenje je bilo kadno (u kadi) cesmovacom temperature 10 C uz konstantno mijesanje. Ohladjeno je na 17 C za cca 10 min.
Predpostavljam da znam zasto sir skripi pod zubima... Na uputstvu sirila pise da jedna supena kasika ide na 10 l mlijeka. Koliko znam u supenu kasiku stane oko 5 ml tecnosti. Ja sam slijedeci recept spricom odmjerio 5 ml i postepeno dodavao kad je temp mlijeka bila 35 C. Grus se stvrio nakon 15 min i bio je pravo tvrd. Sudeci po slikama (musicinim) dosta tvrdji. Kad sam izrezao nozem dobio sam trakice a ne zrnevlje
(jbg ne uslikah) Ocijedio se relativno brzo i kad sam ga miksao mikser je samo kidao grus i nije se razvlacio. Napravio sam test u mikrovalnoj (sendvic) i uopste se ne razvlaci/topi kao prava mozzarella. Ukus je tu negdje, drzim ga u slanoj vodi (oko 2%) i već je ostalo samo 2 grudvice. Sutra je malcu prvi rodjendan i ide malo kurcenja
Ako sam dobro upratio clan @medo je imao isti problem sa skripanjem. Ako jos uvijek pratis forum napisi da li si, i kako, rijesio problem skripanja. Ima li iko sirilo "Cobanica" da vidi po uputstvu koiko ide na 10 l mlijeka?
Iduci put pravim sa 2,5 ml sirila pa sta bude. Ako propadne, nije neki veliki trosak. I da, od 5 l mlijeka sam dobio 920 g sira.
A sad slike
Ovo je slika nakon 2-3 minute miksanja sa spralama na najmanjoj brzini.
Slikano nakon 2-3 minute preznja ruku
Zagrijavanje na 35 C
Gotov proizvod (Skripella)