pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
Korisni tipovi i savjeti
Palo mi je na pamet da bi jedna ovakva tema mogla biti jako dobra. Svi kroz iskustvo dodjemo do nekih sitnih premoštavanja problema, rješenja za neke stvari u procesu, sitnica koje nam olakšaju kuhanje a koje se nigdje ne spominju itd.
Pa evo otvaram temu za takve sitne detalje koji se ne spominju nigdje u onim tutorialima, nego koji se smišljaju kao dio međuprocesa.
Evo od mene prvi tip. Kod uzimanja uzorka za preboil OG uvijek mi je naporno hladiti uzorak na temperaturu od 20°C. Obicno stavim menzuru pod hladnu vodu i to moze potrajati nekih 20 minuta, a uz konstantno mijesanje uzorka mozda i krace.
Medjutim, evo jedan stevo karapandza tip
Menzuru drzite u zamrzivacu sat vremena prije i kod uzimanja uzorka automatski ce se ohladiti sa 80°C na 35-40°C, a onda jos malo treba pod vodom.
Eto ga. Pisite i vi ako ste dosli do nekog zgodnog rjesenja za neki dio procesa.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|