Fermentirani chili sos
Evo jedan odlican recept od mene. Nije tesko.
Potrebni sastojci
- 0,5 kg chili paprika po zelji
- pola glavice bijelog luka
- jedna glavica crvenog luka
- 20-30 grama muscovado šećera
- Sok od pola limete
- 5-6 kuglica pimenta
- 8-10 grama soli
- 5 ml rasola od kiselog kupusa
Postupak:
1. Oprati i nasjeckati paprike zajedno sa sjemenkama, oba luka
2. U tegli sve zajedno dobro izmiksati štapnim mikserom ili u food processoru pretvoriti u pire
3. Dodati šećera i soli i sok od limete
4. Ubaciti piment
5. U sos dodati 5 ml rasola (Lactobacillus)
6. Zatvoriti i pustiti da odfermentira nekih 7-10 dana na sobnoj temperaturi.
Nakon što odfermentira imaju dvije opcije - koristiti kako jest ili procijediti samo čisti tečni sos, a baciti pulpu. Ja ništa ne cijedim, nego sve zajedno ovako koristim.
Eto, ako ko napravi javite kako je ispalo
A ja ću od svojih paprika kad rode, između ostalog, napraviti opet ovo. Sad sam koristio kupovne klasične chili i romero paprike.
Najbolje je poslije raspodijeliti ovo u manje teglice ili bočice i pasterizirati ako se nece brzo pojesti. Ako hoce onda ne treba.
Sanitacija sve isto kao za pivo, sa star sanom.
Evo par slika procesa.