galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Korisni tipovi i savjeti
Jedan savjet u vezi izrade komore za ukomljavanje tj. mash tun-a od rucnog piknik frizidera - nemojte izbusiti preveliku rupu.
Obratite paznju da precnik rupe bude knap sa navojima od cesme i nastavka. Rupu busiti onim valjkastim nastavkom za busilicu i nikako drugacije, sve drugo je gubljenje vremena i zivaca.
Ja sam se debelo zeznuo - busio par rupica busilicom (obicna burgija) i onda ih "povezivao" zagom, bilo je tu i nekih pukotina. Na kraju sam dobio krug ali prevelik i onda nikako nisam mogao naci odgovarajuce dihtunge i dr... Onda je stari uletio sa pistoljem za plastiku i rijesio problem.
Bitna napomena: bitno je samo da dobro ucrvstite i zadihtujete unutrasnji zid (bijela plastika) frizidera. Rupa na plavom moze biti koliko hocete. Najbitnije je postici da nista iz frizidera ne curi u zid frizidera (stiropor) i okolo...
Citava stvar sa mash tun-om mi je pomjerila prvo kuvanje za 10 dana. Uspio sam nekako rijesiti problem sa dihtovanjem i nadam se da ce prva tura krenuti sad za vikend.
|
|
|