Arslan
Arss
Posts: 55
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Oakland, California
|
RE: Minimum opreme koju morate imati
Hmm, chini mi se moze to josh jednostavnije metodom zvanom BIAB - Brew In A Bag. Samo jedna sherpa.
Evo linka
http://beersmith.com/blog/2009/04/14/bre...r-brewing/
(16.11.2012, 01:08 )pivska mušica Wrote: Ovako, u nastavku je prikazan minimum opreme koju je potrebno imati da bi se proizvelo pivo. Radi se o početničkom set-up-u koji se, naravno, može usavršavati i nadograđivati.
što se tiče osnovne opreme treba vam sljedeće. ovo je znači samo osnovno, najosnovnije (i najjeftinije), a poslije na ovom podforumu možemo raspravljati o naprednijim sistemima i unapređenjima.
1. Dva velika lonca kapaciteta 30 i 20 litara.
najbolje inox (skuplja varijanta), može i emajl (puno jeftinija). nikako cink, aluminij ili bakar! volumen lonca najbolje da bude 30 litara.
2. Fermentacijska posuda
fermentacijska posuda je zapravo obično plastično (gora varijanta) ili stakleno (bolja varijanta), burence ili demižon. ako kuhate u loncu od 30 litara, morate imati fermentacijsku posudu kapaciteta najmanje 30 litara. iako se staklo smatra boljim, i ja sam ga koristio nekad, prebacio sam se na plastiku iz nekoliko razloga - jeftinija je, sigurnija je (pucanjem punog demižona piva prilikom prenošenja možete se gadno ozlijediti), jednostavnija je za pranje i održavanje. samo je bitno da se dobro i kvalitetno pere i da je "food grade" plastika. to ćete znati po uvarenom logu na dnu plastične posude sa malim escajgom (nož i viljuška). cijena ovakve posude je maksimalno do 20 KM.
3. Airlock ili "Vrenjača"
ovo je zapravo sigurnosni ventil koji stoji zabijen na vrhu poklopca fermentacijske posude i koji dopušta da CO2 koji nastaje prilikom fermentacije izlazi van, a ne pušta O2 izvana da ulazi unutar fermentacijske posude. na ebayu košta oko 1$ a ako vam se ne da da ga kupujete, onda ga možete i sami napraviti. Cijena cca. 2 KM
4. 2-3 metra silikonskog crijeva za pretakanje
dakle, ovo možete kupiti svugdje. služi za pretakanje već fermentiranog piva sa taloga kvasca
5. tri gajbe opranih i doooooobro očišćenih iskorištenih pivskih boca.
dakle treba vam šesdesetak boca. o tehnikama čišćenja mogu poslije u nastavku. boce ne samo da moraju biti čiste, nego moraju biti STERILNE prije točenja piva. Cijena: poznavanje konobara - džaba.
6. Čepilica
ovo je kao što pretpostavljate za čepljenje boca nakon točenja piva. ovo što vidite je jednostavnija varijanta. Cijena u Robotu: 20 KM
7. Čepovi
ovo su krunski čepovi ili crown caps. ima ih u konzumu, obiju, interexu... ma svuda. ima ih u raznim bojama što je super kada imate više vrsta piva da ih možete razlikovati. Cijena: 4 KM 100 komada.
8. Hidrometar
jedan od najbitnijih instrumenata u pivarstvu. služi za mjerenje otopljenog šećera u sladovini. dostupan na ebayu. Cijena: cca. 15 KM.
9. Termometar
uz hidrometar sigurno najvažniji instrument. termometar mora imati visoki raspon mjerenja recimo do 120°C. mora biti vatrostalan. imate mogućnost da birate između digitalnih ili analognih. i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane. s obzirom da su temperature najvažniji kriterij koji s mora ispoštovati kod proizvodnje piva - termometar mora biti precizan i kvalitetan. kad ga kupite dobro ga je baždariti u čaši vode s ledom - mora pokazivati 0°, a ako ne pokazuje onda kompenzirati za tu vrijednost koliko ima otklona. Cijena: varira od 3$ do 100$. vas može zadovoljiti onaj od 10$.
10. Piknik frižider kapaciteta 28-32l prilagođen za posudu za ukomljavanje
ovo je MINIMUM MINIMUMA, ali s ovim što sam nabrojao možete proizvesti fantastično pivo.
|
|
|