pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Problem sa karbonizacijom
ma moze se to tako kako je opisano, da se pivo koje je pred kraj fermentacije stavi u flase i da se karbonizira samo od sebe, bez dodavanja secera, sa preostalim fermentabilnim secerom iz sladovine. posebno na primjer hefeweizen. ali problem je sto mi nikad ne znamo sta je to 'pred kraj', nekad zna kvasac jako atenuirati preko onoga sto smo ocekivali, a nekad zna stati i ne zavrsiti na planiranom FG-u. tako da nikad ne znas hoce li ti pucati flase, ili nece.
0,004 specificne gustoce sladovine/piva znaci 14g secera po litru piva. to znači konkretno da 0,002 SG nosi 7 grama secera po litru piva. u prevodu samo jedan podiok na hidrometru je dovoljan da gustoca padne u samoj flasi i da pivo bude odlicno karbonizirano. to nije bas 30% pred kraj fermentacije
to znaci da ako nam je planirani FG 1.012, pivo bi se trebalo flasirati kada gustoca bude na 1.014. ali sta ako FG padne na 1.011? to znaci da je CO2 stvoren od 10,5 g secera po litru - znaci sama granica pucanja flasa.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|