pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Dodavanje emzima prilikom ukomljavanja
(18.09.2015, 04:37 )bhgr1 Wrote: (18.09.2015, 04:30 )pivska mušica Wrote: Ma ja ne bi petljao s tim. Kad staviš palac u vodu ako ga možeš držati duže od 5 sekundi voda se mora još zagrijati. Znači držiš palac u vodi dok se grije i u trenutku kad vidiš da više ne možeš izdržati, to ti je temperatura 73-74C Tako se nekad radilo. Ne šalim se. A nadji neki termometar najbolje, što se enzima tiče ne bih preporučio, posebno ako ne znaš šta radiš
Ma amilaza ne bi trebala skoditi, ali nisam siguran za ostale enzime.
Moram rijesiti problem sa termometrom, vjerovatno ce to biti problem.
Hvala na sugestijama, posebno za ptijalin. Ili da pokusamo i sa pankreasnom amilazom?
Amilaza ti najvjerovatnije ne moze skoditi, ali vjerujem da moze doci do prefermentabilne sladovine ako je dodas previse. Svi enzimi koji su ti potrebni su ti vec u samom sladu. Cak sam slad ima potencijal da enzimski obradi i do 40% nesladjenih zitarica u komini.
A ako idemo vec na to da radimo potpuno prirodno pivo i koristimo tradicionalne metode, onda makar iz tog razloga ja ne bih koristio dodatne enzime.
Pivare ih koriste jer stavljaju krupicu i rizu u velikim kolicinama pa onda moraju, ali najvjerovatnije tacno znaju sta rade.
A ako bas hoces, pokusaj pa nam javi rezultate.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|