Ispolitizirano pivo
Ponesena jučerašnjom raspravom, na um palo mi je da otvorim novu temu u kojoj bi se rasprava mogla malo proširiti. Nakon što je ista misao još nekome pala na um, nije bilo razloga da tako ne bude. Na temi politika i pivo
http://volimpivo.ba/thread-1019.html, radi se o nekim drugim stvarima, pa da ne stvaram/o konfuziju.
Ujedno bih vas zamolila da ovo ne shvatate kao neku provokaciju ili mislite da ja nekoga osuđujem. Stvarno nije tako. Ovo je jedna od tema (ako mene pitate iz domena je politike) koja se vrlo često nađe na repertoaru kada se sastanu feministkinje i pokoji feminista. Jako rijetko imam priliku pričati o ovome izvan tih krugova, što je i moja dodatna motivacija da ovu temu izvedem na pravi put. Ničije mišljenje, pa ni moje ne smatram svetom kravom, tako da su rasprave, pitanja, zahtjevi za pojašnjavanjem više nego dobrodošli! Nadam se da ćemo ostati u granicama neke uljudne komunikacije i potruditi se da razumijemo različite pozicije iz kojih se javljamo. Unaprijed vam se zahvaljujem što će ovo biti ispoštovano
Sad malo o temi... Nabacam šta mi na um padne pa možemo širit i uzit.
Činjenica je da se u reklamiranju piva jako često koristi seksizam. Ako malo progooglate vidjet ćete mnoštvo slika koje bukvalno zloupotrebljavaju žensko tijelo i igraju se sa stereotipnim rodnim ulogama. Takođe ima i primjera slogana koji meni paraju uši. Tu mogu izdvojiti Jelen pivo i njihov slogan "Muškarci znaju zašto". Sad se ne mogu tačno sjetiti, ali jedna kompanija koja proizvodi pivo se nastojala obraćati ženama i napravila je za njih maksuz neko rozo pakovanje, čini mi se da je bilo i manje nego njihovo uobičajeno. Kampanja im je bila propast...
Sinoć sam razmišljala o jednoj (na prvi pogled nevezanoj temi, ali mislim da nije toliko nepovezana, da je blago drugačija), a to je jedna knjiga koja se zove Seksualna politika mesa. Mislim da je nema online, ali ovaj čalanak bi mogao dati uvid o čemu se radi:
http://www.libela.org/razgovor/2764-anim...zivotinje/ Kao što rekoh, pivo je drugačije po mnogo čemu, ali i to je na neki način simbol patrijarha. Još uvijek razmišljam o sličnostima i razlikama...
Eto da ne dužim, ima ovdje dosta materijala (ako bude interesovanja za raspravu). Još jednom, mislim da ovo nije ni mjesto ni vrijeme da kritikujemo nečije izbore. Hajmo probat bit konstruktivno. Sama činjenica da sam ja ovdje i da stavljam ovu temu govori u prilog da se osjećam dobrodošlo. Isto želim i vama.
Previše je hmelja u mome biću.