Wok sa piletinom
Komšija koji je radio u restoranu Tajlandske kuhinje mi je dao recept za ovaj Wok. Od tada je proslo 10god, a to jelo i dan danas redovno pravim. Meni je fenomenalno i nenadmasno.
Sastav:
Meso
Pileci fileti - 350-500 gr
Gljive
Sampinjoni 150-250gr
Povrce:
Crvena,Zelena,Zuta paprika (moze i samo jedna vrsta) - tri kom
Tikvice - 2-3 kom manje
Prasa - 2-3 kom manje
Brokula - 150-250gr
Karfiol - 150-250gr
Zacini:
Kikiriki puter (2-3 velike kasike)
Bijeli luk
Kiselo mlijeko
Slatko mlijeko
Kokosovo mlijeko (brasno)
Đumbir
Kari
Tandori
Čili
Crvena paprika
Sol
Postupak:
Meso isjeci na tanke duguljaste komadice, te pomijesati sa malo jogurta, crvene paprike, tandorija, kurkume. Po mogucnosti ostaviti prije przenja u frizider na 10-20min.
Povrce i gljive isjeci na tanke duguljaste komadice i ostaviti u posebnu posudu.
Preliv za wok:
Pomijesati 0,5L mlijeka sa izerendanim djumbirom, izerendanim bijelim lukom, karijem, kikiriki puterom i sve dobro izmijesati (najbolje u blenderu, ali moze i rucno).
Zagrijati wok, dodati malo ulja, i tu prvo ubaciti meso te peci uz mijesanje dok se meso fino ne zapece.
Nakon toga dodati povrce i gljive uz periodicno mijesanje. Zatim ostaviti da se sve pece u woku, mijesati svakih 3-5min. Povrce ce otpustiti svoj sok, te ce to biti dovoljno za kuhanje. Ja vrijeme kuhanja odredim onako "odokativno", znaci kada vidim da je povrce kuhano ali ne prekuhano. Povrce se ne smije raspadati nego bi trebalo da bude jedan stepen manje kuhano.
Pred kraj kuhanja se dodaje preliv, po zelji cili, sol, i ostavi se da zajedno kuha nekoliko minuta te se ugasi plata i ostavi da to jos malo "krcka".
Najbolje ide servirano uz rizu. Jede se u pravilu stapicima i bez hljeba (ovo se naravno ne postuje
)
Evo i slika: