ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: zamrzavanje kvasca
(03.11.2013, 05:19 )Svarrogh Wrote: Ja radim to na jednostavniji nacin. Razmnozim kvasac na stir platu i prebacim ga u epruvete od 15ml koje sam sterilizirao u ekspres loncu. Ostavim to preko noci u frizideru da se istalozi kvasac.
Formula za 15% glicerina je (0.15x15)/1.26
0.15 je 15% glicerina, 15 je 15ml ukupnog volumena i ovih 1.26 je broj koji uracunava vecu gustocu glicerina. Znaci (0.15x15)/1.26 = 1.78 Treba mi 1.78ml glicerina. Uzmem spricu, odvadim 2ml vodice iz epruvete i dodam 2ml glicerina. Dobro promuckam i stavim u zamrzivac. To je to.
Imam pitanje u vezi ovoga - ovih 15ml je ukupni volumen koji ukljucuje sladovinu iz startera i istalozeni kvasac ?
(Gledao sam na nekom forumu, gdje ljudi presipaju vodu i dolijevaju kvasac, dok ne dodju do zeljene kolicine (?)
Isto tako spominju nekakav izotonski NaCl rastvor, so (?) koji koriste umjesto glicerina (il' je to isto)?
|
|
|