raix
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 359
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Beograd
|
RE: zamrzavanje kvasca
ja to tako radim. nalijem vodu samo koliko da napunim posudu do vrha. nigde nisam procitao da postoji neki poseban odnos vode i kvasca zajedno sa 15% glicerina.
Ne znam sta kazu ostali? Ako se neko jos bavi zamrzavanjem kvasca.
A sledeca dilema koju i dalje imam jeste: Koliko celija kvasca se nalazi po ml (br cel/ml) nakon odmrzavanja u toj posudi?
Tj. od tog smrznutog uzorka treba napraviti starter sa ciljanim br cel/ml za turu od 25l zadatog OG. Koliko je to onda litara startera?
Negde sam procitao da prezivi oko 25000-50000/ml. Ja se vodim ovom manjom brojkom.
Uveren sam da to nije tacno. Ali do sada nisam imao problema u fermentaciji i nekakvim off ukusima sa odmrznutim kvascima.
|
|
|