RE: zamrzavanje kvasca
This post was last modified: 29.12.2015, 06:35 by ale ale.
A to je vjecna dilema i sa opranim kvascem
Ja racunam sa nekih 50% vitalnosti (na osnovu svega sto sam procitao, odokativno, nije provjereno).
Sad sam upravo napravio starter, pa cu uraditi sljedece:
1 l (ca. 170 bln celija) svjeze izmiksanog startera(sladovina+kvasac) (na steer plate-u) cu preliti u 2 tegle od po pola litra, ostaviti u frizider da se istalozi, dekantirati.
Jedan dio cu onda presuti u drugu teglu (sa sterilizovanom vodom) i tako napraviti "simulaciju" opranog kvasca, a
drugi dio cu pretociti (cisti dekantirani) kvasac u epruvetu i zamrznuti sa glicerinom po ovoj formuli gore.
Racunacu u oba slucaja da imam nekih 50 bln celija i na osnovu toga raditi startare za svako od piva.
Pa cu javiti kako su prosla kuhanja...