branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: zamrzavanje kvasca
Pozdrav pivopijama,
da i ja iznesem moja iskustva sa zamrzavanjem kvasca što radim već duži period i sa suhim i tekućim kvascima.U pravilu ne idem preko četiri generacije.Tura mi je cca 22-24l worta za fermentaciju.Za ovu količinu koristim 50 ml opranog kvasca dobro iztaloženog (ne može se to dobiti stajanjem u frižideru dan dva već duži period zavisi od vrste kvasca).Kvasac se taloži u staklenoj posudi od 100 ili 200ml.Kad je kvasac iztaložen,mora biti gust kao kiselo mlijeko (ako je preko 50 ml odlijem tekućinu i malo kvasca da dobijem 50ml)dodam 1/4 količine kvasca 12-13 ml 60% glicerina(100ml glicerina plus 66,6ml destilirane vode)dobro izmučkam i u zamrzivač.
Obavezno prije upotrebe pravim starter,jako stare (preko 6 mjeseci i više aktiviram na stir plati a mlađe u plastičnoj boci. U obadva slučaja dobro aeriram(mali kompresor za pumpanje guma).Praksa je pokazala da su tako čuvani kvasci bolji od orginala dobijenih izvana.Dosada nisam imao nijedan kiks a napravio sam oko 70 tura sa smrznutim kvascima.Ako neko ima primjedbu na ovaj način priprema uvjek uvažavam tuđa mišljenja.Ovaj način je proizašao kao kompromis iz "mušicinih"i "švarogovih" znanja.Hvala na suradnji.
|
|
|