zlimfur
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,329
Joined: May 2014
Reputation:
7
Location: Srebrenik, BiH
|
RE: Ukratko o kvascu
(03.02.2016, 03:41 )danny_boy Wrote: Pa sve zavisi, kolike su potrebe za kuhanjem i za koju se cijenu može nabaviti. Ovdje cijene nisu zanemarive. Kod OldBridza npr. kesica US08 košta 8KM. Cijena od 16KM na kuhanje ture od 40L nije prevelika, ali ja bih je radije utrošio na hmelj, ako je moguće.
Ispirati nije jednostavno, ali mislim da dosta ljudi prelije sladovinu preko kvasca iz prethodne ture. Ja sam jednom to radio, i pivo je bilo super, odnosno nisam primjetio nikakve razlike. Za sljedeću turu upravo to planiram, zakuhaću 45L i to preliti preko kvasca koji ostane iza ove ture koju sam kuhao za vikend od 22L. Na ovaj način se može napraviti određena ušteda, a neće uticati na kvalitet piva, do možda treće generacije kvasca.
znaci, teoretski (premalo sam se bavio temom o kvascima) mogo bi skuhati npr. english brown ale, i kad prebacim english mild u bottling bucket, samo preliti skuhanu turu preko onog sto na dnu ostane u fermentoru?
|
|
|