pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(09.03.2016, 11:40 )spageti Wrote: Vrhunski si to objasnio.
Samo još pitanjce;
ako stavljam soli u lonac - to znači da ispirem čistom RO vodom?
Ako želim umjesto u lonac, staviti soli u vodu za ispiranje onda mi je najbolje zasoliti kopletnu vodu, jedan dio koristim za ukomljavanje a drugi za ispiranje?
Pitam jer cu ja u svom sistemu vodu iz HLT-a korisiti za ispiranje, a negdje sam nacuo da inox (moj HLT) ne podnosi dobro RO vodu - istina ili ne???
Uglavnom masu toga je jasnije.
Pozdrav.
mozes i jedno i drugo, kako ti odgovara. jedini problem je lose otapanje soli u cistoj vodi, pa onda uvijek rizikujes da u mash ubacis previse ili premalo, sto ti moze poremetiti pH masha. Sto se tice ispiranja, ja ispirem iskljucivo RO vodom a poslije dodam ostatak soli direktno u lonac. Ako ti za vrijeme batch sparge-a pH ne prelazi 6, sve je u redu. Ako prelazi, onda treba tretirati i vodu za ispiranje.
(09.03.2016, 03:31 )dalidj Wrote: Odlican tutorijal, hvala Musice.
Jos par pitanja.
Koji odnos sulfata i hlorida treba da bude za IPA i APA piva ?
I sta predstavlja Effective Alkanity i Residual Alkanity i koji je njihov odnos ?
(10.03.2016, 10:57 )mbed Wrote: Da li ima netko neku tablicu sa potrebnim odnosom sulfata i klorida ovisno o stilu piva?
Nema pravila za odnos SO4/Cl osim da sulfati mijenjaju percepciju gorcine i da sto ih je vise u odnosu na Cl to ce se vise mijenjati nacin na koji percipiras pivo i njegovu gorcinu/suhocu. Odnos dosta zavisi od samog recepta i sastojaka. Ja za sve IPA i APA koristim izrazito visok odnos SO4/Cl. Zamisli to jednostavno kao koristenje soli i bibera u jelu. Nekome odgovara vise, nekome manje. Ali da bi znao sta ti odgovara moras prvo probati nekoliko varijanti i onda odluciti.
Sto se tice residual alkalinity, to je samo mjera koja pokazuje koliko je neka voda sposobna da promijeni pH masha, odnosno da se 'odupre' puferskim sposobnostima slada u mashu. Mislim da ne moras puno paznje na to obracati.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|