Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Lako računanje količine dodatnog šećera
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
samo jedan komentar na ovo. karbonizacija je jedna od stvari koju mnogi home breweri ne poštuju. ovdje imamo vrijednosti količina CO2 po stilovima. i na primjer dosta nas je radilo ESB koji bi se tradicionalno trebao karbonizirati na 0,75 - 1,3 vol CO2 kako ovdje stoji, a to je JAKO malo i to je jednostavno tradicionalna vrijednost i vjerujem da bi mnogi od nas bili razočarani da im je pivo tako nisko karbonizirano, a tu kad se jednom zezne onda nema nazad, pa samo skrećem pažnju kolegama koji su neiskusniji u ovim pitanjima.

ove vrijednosti bih poštovao samo kad bi prijavljivao piva na takmičenja gdje se to gleda i ocjenjuje.

inače iz mog dosadašnjeg iskustva savršen nivo karbonizacije se postiže sa 7 grama običnog bijelog šećera po litri piva. pšenična i belgijska piva karboniziram sa 8-9 grama bijelog šećera po litru, a engleska sa 6-7 grama po litri. ako koristite dekstrozu samo dodajte 10% više za isti rezultat.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - by pivska mušica - 18.02.2013, 10:31

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads