spageti
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: Zadar
|
RE: Odnos IBU: OG
This post was last modified: 21.04.2016, 11:08 by spageti.
(21.04.2016, 10:45 )Goggy Wrote: Da li neko zna nešto više o ovome.
U ovom tekstu o robust porteru; http://byo.com/stories/issue/item/2506-r...le-profile
Negdje pri kraju teksta spominje odnos IBU naspram OG.
I tu kaže za ovaj stil da treba biti u rangu 0,4 do 1,0. Za najbolje rezultate držati se 0,5 - 0,7.
Kasnije recept koji je predtsavljen dole; IBU 37, OG 1,064
Kad primijenimo gore navedenu formulu; IBU/ OG = 37/ 1,064 (opet nejsno kakve decimale koristi, al uzmimo 37/ 1064) dobije se 0,034..
Jesam li ja ovo dobro shvatio ili šta hoće ovaj da kaže?
Da bi se dobio ovaj rezultat 0,5- 0,7 (barem ovom mojom analogijom) trebalo bi ići na IBU 55/ OG 1,064 = 0,51
Ima li neko opšte pravilo za ovaj odnos?
Kako je sa ostalim stilovima pogotovo APA i IPA
Ostali komentari??
To je samo preporuka kako izbalansirati piva. Ovisi o tebi kakav balans voliš.
Inače IBU dijeliš sa samo zadnja dva OG broja (Npr; 1,048 = 48)
Imas poprilično dobro to objašnjeno u knjizi od Ray Daniel’s - Designing Great Beers
Naveo je IBU:OG odnos za neke od stilova;
American Amber: 0.619
Bohemian Pilsner: 0.800
Oktoberfest/Marzen: 0.449
Traditional Bock: 0.346
Blonde Ale: 0.467
California Common: 0.735
Ordinary Bitters: 0.833
American Pale Ale: 0.714
Brown Porter: 0.576
Dry Irish Stout: 0.872
English IPA: 0.800
Weizen/Weissbier: 0.240
Belgian Trippel: 0.375
|
|
|