branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Pozdrav,
sa karbonizacijom sam imao vrlo rijetko problema,uglavnom sam radio sa 8 gr/l običnog šećera.Ni sa pjenom nije bilo problema.Zadnja kuhanja sam radio (5-6)sa intenzivnijim kuhanjem prvih pola sata i dobio kod svih piva "šlag"pjenu gustu ko kod "ginisa".Pivo odlične kvalitete ali se pojavio problem karbonizacije. Sva tako kuhana piva i sa smanjenom količinom šećera (7,3gr/l)su bila pregazirana pa moram u nekoliko navrata pomalo podizati čepove.Napominjem da su kvasci i ostali parametri bili identični kao kod piva kod kojeg kuhanje nije bilo tako intenzivno.Neznam kako je pojačano kuhanje dovelo do ove pojave,moram šećer smanjiti na cca 5 grama pa probati.Ima li neko objašnjenje za ovo.Hvala na odgovoru.
|
|
|