branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
"Mušice"
Ovo mi je treća godina od kada pravim pivo poslije Tvoje "škole"prosječno napravim sedamdesetak tura po 22-25l od čega imam u većini piva isti sastav slada ali sa drugim hmeljem. Šećer važem digitalnom vagom i prokuvani i ohlađeni sipam u pivo ili paralelno sa pretakanjem da se bolje izmiješa ili po pretakanju uz dodatno miješanje.Tako radim od početka i nisam imao problema.Iz znatiželje da vidim kakav efekat na pjenu ima pojačano kuhanje prvih pola sata pojačam plin i krajnji efekat je predobar.Redovno vodim evidenciju svakog kuhanja i ono prije dvije i ono od zimus rađeno sa istim parametrima i sa 8 gr.šećera nisu imali pojavu pregaziranosti. Sada moram po nekoliko dana polako odzraćivati da se može normalno točiti.Kako bi prošao da se neko crno ili crveno prolije nekome po novom stoljnjaku? Pivo i poslije odzraćivanja zadržava istu kvalitetu.Ovih dana kuham nove dvije ture a uskoro dolazi i novo flaširanje,isprobati ću sa manje šećera,ispod 7gr. Ne vidim ni ja utjecaj kuhanja na ovu pojavu.Hvala na uključivanju po ovom problemu.
|
|
|