ha11oga11o
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 28
Joined: Apr 2016
Reputation:
1
Location: Mostar, BiH
|
Zasto neki kazu kada naprave Bozu (kukuruzni sok) da im se ukiseli poslije 2 dana?
Pozdrav svima,
zelio bih zapoceti raspravu za one kojima je interesantna o procesu pravljenja starinske boze. Naime, ja je u zadnje vrijeme pravim po 4-5 litara tura. Ostavim da fermentira par dana, napunim pivske boce sa preklopnim cepom i ostavim 3-4 dana na sobnoj temperaturi i onda u frizider... Dobijem je ukusnu, osvjezavajucu, karboniziranu cak, ali ne ukislu kako mnogi kazu. Otvaram boce cak i poslije 15 dana. I cak se karbonizira dok je u frizideru?!? Da li je moguce da onaj obicni Di-Go kvasac moze da radi i na temperaturi frizidera?
Ja sam citao neke recepte po netu, ali svoj sam prilagodio kako mi odgovara. U biti, meni je naj vaznije da mojoj ljepsoj polovici odgovara, jer je ona ta koja kaze da moze kuhinja biti urnebes, ili ne moze
Vjerujem da mnogi znate o cemu pricam
Molim ozbiljnu publiku da mi se ne smije kako sam slozio recept, ali je meni tako naj bolje da ga pratim. Ako neko ima pitanja slobodno...
- Plava velika serpa vode (cca 4-5 l) i solja (2dl) kukuruznog brasna da prokljuca bar 30 min od trenutka kljucanja!
- U sve to dodati dvije solje secera da se ukuha.
- sve to ohladiti na sobnu temperaturu i presuti u veliku bocu od vode cca 5 litara, ako nije puna dodati vode sa cesme da bude puna.
- u sve to dodati pola vrecice di-go kvasca i sve dobro promuckati dok je boca zatvorena i ostaviti da fermentira 2-3 dana zavisno od temperature
- na kraju presuti sve u vecu posudu kroz vojnicku gazu, paziti da ne povuce "mulj", te jos vode dodati. Takodje dodati i jos dvije solje secera
- Sve to flasirati u pivske boce sa hermetickim cepovima i ostaviti 2-3 ili cak 4 dana na sobnoj temperaturi, obavezno u mracnom da odstoji.
- Boce staviti u frizider da se ohlade i konzumirati zajedno sa zenom uz komentar jel valja sada!?
|
|
|