Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
(28.02.2013, 04:17 )rale Wrote: u koritu sa stiroporom kao izolatorom imam problem sto trop stopa cijevi i onda je izlaz komine vrlo malen pa ga nakon nekog vremena ni nema. posto je sistem jos u razvoju zanima me da li pri ukomljvanju infuzijskim sistemom mogu staviti taj slad u dm vrece kako bi povecao cirkulaciju komine kroz pipicu bez toga da ga trop zastopa na izlazu. da li to steti razgradnji skroba u secere jer prekrupa mora cirkulirati kroz vodu da bi skrob ispustio secere?

u vrecama dm bi bio rasporedjen slad i na njega dodana voda za ukomljavanje. mana bi pretpostavljam bilo kvalitetno mjesanje slada jer pri zgusnutom rasporedu koliko sam shvatio pretvaranje skroba u secere je niza sto implicira i manju iskoristivost ili sam u krivu.


ja ne znam kakav ti je sistem, tako da ti ne mogu više reći. pretpostavljam da imaš kao filter bakrene cijevi narezane? koliko ih je, kako su raspoređene? koliko je gust narez? sve ovo je jako bitno i svaka od ovih stavki može smanjiti ili povećati protok.

ali prije svega moraš biti siguran da kvalitetno melješ slad, jer ako je presitno mljeveno i ako su ljuskice uništene, to može biti prvi razlog štopanja.

što se tiče DM vrećica, nema za njima potrebe i sistem mora bez njih da savršeno filtrira sladovinu i da potpuno cijeđenje komine od nekih 25 litara volumena ne traje duže od desetak minuta.

daj neku sliku kako ti to izgleda?

beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :) - by pivska mušica - 01.03.2013, 10:57

Forum Jump:


Users browsing this thread: 10 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools