danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
|
RE: Fermentirani chili sos
(07.08.2017, 10:23 )adisrebrenik Wrote: (07.08.2017, 09:56 )danny_boy Wrote: (07.08.2017, 09:41 )adisrebrenik Wrote: [quote='danny_boy' pid='38840' dateline='1502136449']
@adisrebrenik
Hvala ti na ovim infu. Skontao sam u medjuvremenu da mogu nabaviti domaci kefir i on se moze iskoristiti za fermentaciju.
Gdje nabavljas te paprike, je li to tvoja proizvodnja ?
probaj najbolje vise varijanti-da ne zafrkas sve.
A ovu papriku koju falim za tabasco sam nabavio u piljari prvi put,a posle mi se svidila jer je bas velika i mesnata za razliku od drugih ljutaca-pa imam sad nekoliko u bašti tih.
I pokazala se dobra u sosu,i zbog kolicena a i kasnije arome, ljutine-taman.,domaca sorta ljutace previse smrdi na ljuto, i prepuna je sjemena-nju ne koristim, osim osusenu za dodati u gulas/grah isl.
Probo sam i sa jalapenjom svasta nesto,ali je on samo otprilike dobar za nasjec na kolutice i pokiseliti.
habanjero, scotc bounet i caroline i ostalo samo za k--cenja, zafrko sam nekoliko sosova sa tim otrovima. E taman ovo sto si pisao sam i ja dosao do slicnog zakljucka.
Jalapeno sam probao ukuseljenog u tim kolutovima. Proizvodjac je volim ljuto i ovo im je orginalni recept (koji su poslije doradjivali)
https://www.volimljuto.com/blog/ukiselje...ice-recept
Fenomenalna paprika.
Ja sam mislio od habanera i scotcha praviti neke fermentirane sosove. Jesu ljute ali mislim da mi je to gornja granica ljutine u sosovima. Pored toga, razmisljam i da osusim koju ovu papriku i da poslije sameljem.
Moram iduce godine onda i tabasco planirati, ali i cayensku...
Hvala ti na ovim korisnim informacijama... ako ti je to gornja granica koju podnosis onda si dobar i u formi. Ja sam najviše što sam postigo i lični mi je rekord jedna cijela orange habanjero...A fermentisane mozes praviti od njih, samo zato sto se nece kvariti -pa ga mozes kad otvoris po kap trositi cijelu godinu.A u sto god drugo ubacis u omjeru vise od 20,30% tipa ajvara ljutog, salse za dresing isl. zeznut ces stvar, il pravi 10 ml pakovanja za jedan obrok. Najljuce sto sam ja jeo je neki habanero sos koji je @gajba donio na festival u BL. Po deklaraciji je 800.000 scovila. Pojeo sam ja njega pofino u neznanju, a nakon skoro neprospavane noci (sto zbog alkohola sto zbog sosa) sutradan sam saznao o cemu se radi
Sirovu papriku nisam jeo takve ljutine, a sumnjam da bih se i usudio. Sos bih napravio pa bukvalno kako si i napisao dozirao bih ga ko kapi za oci Fermentaciju planiram odraditi samostalno po tvom receptu, a onda bih vidio da li praviti od njega blaze sosove npr vocne sa limunom, borovnicama itd.. O tom po tom...
|
|
|