Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Fermentirani chili sos
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Fermentirani chili sos
(07.08.2017, 10:23 )adisrebrenik Wrote:
(07.08.2017, 09:56 )danny_boy Wrote:
(07.08.2017, 09:41 )adisrebrenik Wrote: [quote='danny_boy' pid='38840' dateline='1502136449']
@adisrebrenik
Hvala ti na ovim infu. Skontao sam u medjuvremenu da mogu nabaviti domaci kefir i on se moze iskoristiti za fermentaciju.

Gdje nabavljas te paprike, je li to tvoja proizvodnja Smile ?

probaj najbolje vise varijanti-da ne zafrkas sve.

A ovu papriku koju falim za tabasco sam nabavio u piljari prvi put,a posle mi se svidila jer je bas velika i mesnata za razliku od drugih ljutaca-pa imam sad nekoliko u bašti tih.
I pokazala se dobra u sosu,i zbog kolicena a i kasnije arome, ljutine-taman.,domaca sorta ljutace previse smrdi na ljuto, i prepuna je sjemena-nju ne koristim, osim osusenu za dodati u gulas/grah isl.

Probo sam i sa jalapenjom svasta nesto,ali je on samo otprilike dobar za nasjec na kolutice i pokiseliti.
habanjero, scotc bounet i caroline i ostalo samo za k--cenja, zafrko sam nekoliko sosova sa tim otrovima.
E taman ovo sto si pisao sam i ja dosao do slicnog zakljucka.

Jalapeno sam probao ukuseljenog u tim kolutovima. Proizvodjac je volim ljuto i ovo im je orginalni recept (koji su poslije doradjivali)

https://www.volimljuto.com/blog/ukiselje...ice-recept

Fenomenalna paprika.

Ja sam mislio od habanera i scotcha praviti neke fermentirane sosove. Jesu ljute ali mislim da mi je to gornja granica ljutine u sosovima. Pored toga, razmisljam i da osusim koju ovu papriku i da poslije sameljem.

Moram iduce godine onda i tabasco planirati, ali i cayensku...

Hvala ti na ovim korisnim informacijama...
ako ti je to gornja granica koju podnosis onda si dobar i u formi. Ja sam najviše što sam postigo i lični mi je rekord jedna cijela orange habanjero...A fermentisane mozes praviti od njih, samo zato sto se nece kvariti -pa ga mozes kad otvoris po kap trositi cijelu godinu.A u sto god drugo ubacis u omjeru vise od 20,30% tipa ajvara ljutog, salse za dresing isl. zeznut ces stvar, il pravi 10 ml pakovanja Smile za jedan obrok.
Najljuce sto sam ja jeo je neki habanero sos koji je @gajba donio na festival u BL. Po deklaraciji je 800.000 scovila. Pojeo sam ja njega pofino u neznanju, a nakon skoro neprospavane noci (sto zbog alkohola sto zbog sosa) sutradan sam saznao o cemu se radi Smile

Sirovu papriku nisam jeo takve ljutine, a sumnjam da bih se i usudio. Sos bih napravio pa bukvalno kako si i napisao dozirao bih ga ko kapi za oci Smile Fermentaciju planiram odraditi samostalno po tvom receptu, a onda bih vidio da li praviti od njega blaze sosove npr vocne sa limunom, borovnicama itd.. O tom po tom...
WWW Find Odgovori



Messages In This Thread
Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 14.03.2015, 09:22
RE: Fermentirani chili sos - by mange_tout! - 14.03.2015, 09:41
RE: Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 14.03.2015, 09:46
RE: Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 24.03.2015, 11:11
RE: Fermentirani chili sos - by saša - 22.08.2015, 01:28
RE: Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 22.08.2015, 07:05
RE: Fermentirani chili sos - by gajba - 23.08.2015, 05:36
RE: Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 23.08.2015, 07:01
RE: Fermentirani chili sos - by gajba - 23.08.2015, 09:18
RE: Fermentirani chili sos - by pivska mušica - 23.08.2015, 09:19
RE: Fermentirani chili sos - by dalidj - 24.08.2015, 02:33
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 07.08.2017, 12:28
RE: Fermentirani chili sos - by adisrebrenik - 07.08.2017, 09:02
RE: Fermentirani chili sos - by raix - 15.08.2017, 08:46
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 07.08.2017, 09:07
RE: Fermentirani chili sos - by adisrebrenik - 07.08.2017, 09:41
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 07.08.2017, 09:56
RE: Fermentirani chili sos - by adisrebrenik - 07.08.2017, 10:23
RE: Fermentirani chili sos - by zlimfur - 07.08.2017, 09:58
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 07.08.2017, 10:33
RE: Fermentirani chili sos - by Brko - 08.08.2017, 08:08
RE: Fermentirani chili sos - by svestenik - 08.08.2017, 09:30
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 10.08.2017, 06:06
RE: Fermentirani chili sos - by adisrebrenik - 10.08.2017, 08:31
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 10.08.2017, 08:55
RE: Fermentirani chili sos - by Pivdzija - 10.08.2017, 10:09
RE: Fermentirani chili sos - by lakosta88 - 10.08.2017, 11:22
RE: Fermentirani chili sos - by zlimfur - 11.08.2017, 09:36
RE: Fermentirani chili sos - by bosniamaj - 11.08.2017, 10:16
Fermentirani chili sos - by danny_boy - 17.08.2017, 05:51
RE: Fermentirani chili sos - by adisrebrenik - 18.08.2017, 06:51
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 18.08.2017, 10:08
RE: Fermentirani chili sos - by Vuk - 18.08.2017, 11:23
RE: Fermentirani chili sos - by danny_boy - 19.08.2017, 07:57
RE: Fermentirani chili sos - by Vuk - 30.08.2017, 10:04
RE: Fermentirani chili sos - by zlimfur - 30.08.2017, 10:53
RE: Fermentirani chili sos - by Vuk - 30.08.2017, 11:44
RE: Fermentirani chili sos - by Stane - 30.08.2017, 04:17
RE: Fermentirani chili sos - by Vuk - 30.08.2017, 04:54

Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools