maselv
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 16
Joined: Dec 2012
Reputation:
0
Location: Ruma
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Moje prvo pivo(Aurora ale) je na karbonizaciji.Dodah otprilike oko 8,5gr/l.Proces karbonizacije je u toku vec 9-ti dan,na temperaturi oko 20C.Pre tri dana sam gledao boce i zapazio,kvasac se istalozio na dno boca,a ja sam ga protresao u boci,u nadi da ce dati jos malo CO2,jer mi se cini da i nije bas pivo bogato sa mehuricima,pa dal'je u redu dirati pivo tokom karbonizacije?
I jos nesto....koje su najnize temperature karbonizacije?Cenim da je to za moj slucaj oko 15C,s obzirom da sam radio sa safale S04.Shodno Henrijevom zakonu,na toj niskoj temperaturi(ako je kvasac neuspavan) izdvojice se najvise CO2 u pivo,zar ne?Moze li se tako ubrzati karbonizacija?
|
|
|