pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Problem sa karbonizacijom
maselv taj henrijev zakon nema nikakve veze sa količinom CO2 koju ćeš dobiti na karbonizaciji, nego samo sa njegovim rasporedom, odnosno omjerom CO2 otopljenog u pivu i onoga koji će se nalaziti u praznom prostoru između čepa i piva. kad pivo ohladiš više će se CO2 otopiti u pivu i obratno, kad ga utopliš više će se CO2 osloboditi iz piva opet u onaj prazan prostor. znači ukupna količina CO2 u flaši ovisi isključivo o količini šećera koju si dodao u pivo.
zato kad dobro ohladiš pivo u frižideru ono manje pjeni, čuje se kraći psssss, ali zato stvara jači osjećaj grebanja mjehurića po jeziku jer ima više otopljenog CO2 u samom pivu.
što se tiče ubrzavanja karbonizacije, to možeš postići samo zagrijavanjem boca na sobnu temperaturu ili nešto više (recimo na 22-23°C) a ta temperatura na kojoj ti držiš je stvarno niska i bilo bi dobro da to povećaš. inače, flaše ni ne probavaš minimalno 15 dana nakon flaširanja i ovo je minimum, minimuma samo da bi probao jer sve prije toga bezveze otvaraš pivo koje još nije spremno za konzumaciju. može se probati, naravno, ali to je prerano.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|