Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pocetnicki - American Pale Ale
goramljak Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 31
Joined: Sep 2017
Reputation: 0 Location: Vitez
Pocetnicki - American Pale Ale
This post was last modified: 27.10.2017, 12:14 by goramljak.
Pozdrav ekipa,
evo nakon malo duzeg vremena istrazivanja cu napokon kuhati prvo pivo. Pa prije nego krenem samo jos jednom da provjerim da li je sve dobro. Usput BIAB u obicnom loncu od 30 litara ce biti kuhano.

Ovo je recept koji cu pratiti:
[Image: wjca6n6.jpg]
19l u fermentor, oko 5.5%, 39IBU
voda na nekih 73°C prije ubacivanja zrna.. da ju zrno spusti na oko 65-66°C i onda održavati tu temperaturu 60-90min

Plan je sljedeci:

1. Ukomljavanje slada, 60min ukupno

- Sve je samljeveno i spremno za kuhanje.

- Regulirati temperaturu vodom iz dodatnog lonca, a ne plamenikom da ne zagori vrecica u kojoj je slad.

- (Omjer slada i vode iznosi 1:3)

- Nakon 60min ukomljavanja na 68°C - 1x (puta) ispirati slad, sa cca 5-7 litara vode.

* Prije kraja uzeti uzorak slada i testirati sa jodom da li svi seceri su iskoristeni *

2. Kuhanje hmelja, 60min ukupno

- Gotovu sladovinu prokipiti i pokupljati pjenu dok ne počne lagano kipiti bez pjene

- Dodati hmelj Aurora 15 g, na 60min

- 15min prije kraja dodati 50g hmelja Styrian Goldings

- 5min prije kraja dodati 15g hmelja Cascade

- na samom kraju ili FLAMEOUT-u (0 minuta) 50g hmelja Cascade

3. Ohladiti sladovinu na oko 20°C

- Zaleđenim bocama ili nekako. Nemam jos immersion chiller.

4. Priprema za Fermentaciju (30l klasicni homebrew fermentor s pipom na dnu)

- Autosifonom prebaciti pivo iz lonca za kuhanje u fermentor.

- Istresti kvasac Liberty Bell Ale

- Uraditi aeraciju tako sto cu protresti fermantor.

- Ostaviti 21 dan na 20°C na fermentaciji

- Uraditi Cold Crash na 0-4C stupnja (jos ne znam na koliko cu uspjeti spustiti) i tako drzati 3-4 dana

5. Pretakanje i punjenje

- Pretočiti 'pivu' bez taloga u čisti lonac

- Dodati 5g šećera po litri pive

- Sve skupa puniti u sterilne boce

- Flaširati na temperaturi Cold Crasha.

- Pustiti u bocama da stoji jos 2 tjedna

* za pranje cu koristiti Star San
* za citanje FG i OG koristit cu refractometar (ovo cudo cu kalibrirati takoder)
* Za vodu koristit cu Bistrik

Eto nadam se da ovo je dobro sve sto sam napisao. Molio bih da ako netko ima vremena i da savjet ili nesto.


Hvala. Cujemo se sa rezultatima.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Pocetnicki - American Pale Ale - by goramljak - 27.10.2017, 12:05
RE: Pocetnicki - American Pale Ale - by Stane - 27.10.2017, 06:51
RE: Pocetnicki - American Pale Ale - by Emir - 30.10.2017, 12:32
RE: Pocetnicki - American Pale Ale - by Stane - 22.11.2017, 09:48

Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools