Pocetnicki - American Pale Ale
This post was last modified: 27.10.2017, 12:14 by goramljak.
Pozdrav ekipa,
evo nakon malo duzeg vremena istrazivanja cu napokon kuhati prvo pivo. Pa prije nego krenem samo jos jednom da provjerim da li je sve dobro. Usput BIAB u obicnom loncu od 30 litara ce biti kuhano.
Ovo je recept koji cu pratiti:
19l u fermentor, oko 5.5%, 39IBU
voda na nekih 73°C prije ubacivanja zrna.. da ju zrno spusti na oko 65-66°C i onda održavati tu temperaturu 60-90min
Plan je sljedeci:
1. Ukomljavanje slada, 60min ukupno
- Sve je samljeveno i spremno za kuhanje.
- Regulirati temperaturu vodom iz dodatnog lonca, a ne plamenikom da ne zagori vrecica u kojoj je slad.
- (Omjer slada i vode iznosi 1:3)
- Nakon 60min ukomljavanja na 68°C - 1x (puta) ispirati slad, sa cca 5-7 litara vode.
* Prije kraja uzeti uzorak slada i testirati sa jodom da li svi seceri su iskoristeni *
2. Kuhanje hmelja, 60min ukupno
- Gotovu sladovinu prokipiti i pokupljati pjenu dok ne počne lagano kipiti bez pjene
- Dodati hmelj Aurora 15 g, na 60min
- 15min prije kraja dodati 50g hmelja Styrian Goldings
- 5min prije kraja dodati 15g hmelja Cascade
- na samom kraju ili FLAMEOUT-u (0 minuta) 50g hmelja Cascade
3. Ohladiti sladovinu na oko 20°C
- Zaleđenim bocama ili nekako. Nemam jos immersion chiller.
4. Priprema za Fermentaciju (30l klasicni homebrew fermentor s pipom na dnu)
- Autosifonom prebaciti pivo iz lonca za kuhanje u fermentor.
- Istresti kvasac Liberty Bell Ale
- Uraditi aeraciju tako sto cu protresti fermantor.
- Ostaviti 21 dan na 20°C na fermentaciji
- Uraditi Cold Crash na 0-4C stupnja (jos ne znam na koliko cu uspjeti spustiti) i tako drzati 3-4 dana
5. Pretakanje i punjenje
- Pretočiti 'pivu' bez taloga u čisti lonac
- Dodati 5g šećera po litri pive
- Sve skupa puniti u sterilne boce
- Flaširati na temperaturi Cold Crasha.
- Pustiti u bocama da stoji jos 2 tjedna
* za pranje cu koristiti Star San
* za citanje FG i OG koristit cu refractometar (ovo cudo cu kalibrirati takoder)
* Za vodu koristit cu
Bistrik
Eto nadam se da ovo je dobro sve sto sam napisao. Molio bih da ako netko ima vremena i da savjet ili nesto.
Hvala. Cujemo se sa rezultatima.