danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Analiza piva
(19.10.2018, 12:04 )zuzko Wrote: Evo ga ! sada su i zdrastveno ispravne.Mislim, potvrdu kvalitete sam dobio od kolega i na takmičenju u ZG ali mi je drago i za zvaničnu analizu zdrstvene ispravnosti.
Ima odstupanja, % alc. po mom računu je 6,3% a kod njih 7,05 %.Ja mogu samo misliti kolika mi je efikasnost (pošto se ne koristim softverima) jer su stavili da u je ekstrakt u mom pivu 14,8%.I to pored toga što sam na orginalni recept dodao (na kraju eksperimentiranja) 15 % više vode za ukomljavanje.To se dogodilo od kada sam počeo sam da meljem žito.
Posebno mi je drago ,što bi rekao Mange,da je PH vrijednost u redu.Ja to nikada nisam precizno izmjerio ,nego samo papirićima kontrolisao sladovinu.
Koliko ja znam niko od kolega nije spominjao Ph vrijednost piva nego uvijek sladovine iliti komine ,jer se izgleda te dvije granične vrijednosti razlikuju.Mnogo puta je spomenuto da bi idealno bilo da je PH komine između 5,2 i 5,6 međutim na zvaničnom zdravstvenom izvještaju piše da je granična vrijednost PH, ali valjda gotove pive, između 4,0 i 5,0.Kod mene je 4,66.
Odlično gospon Zuzko. Evo malo pojašnjenje i oko PH. PH komine i PH gotovog piva nisu iste kategorije. PH gotovog piva je ono što se na kraju dobije i to je mjerodavno sa stanovišta kontrole kvalitete. Nizak PH omogućava postojanost piva. Upućeniji znaju da je PH gotovog piva jednak PH još nečega, da ne pišem direktno po forumu . PH komine je bitan za proces ukomljavanja. Odgovarajući PH komine garantuje da će i PH finalnog piva biti dobar, pored uticaja na ostale parametre piva (tanine, boju, ekstrakciju alfa kiselina, bolju konverziju škroba, zaokruženost okusa piva). Odnosno, vjerovatno je kod tebe i PH komine bio dobar, odnosno u granicama preporučenog. Ko je probao tvoja piva zna da nemaju greške .
|
|
|