Goggy
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation:
0
Location: Sarajevo, BiH
|
Analiza piva
Ljetos je bio poziv da se donesu pive na analizu u Zavod.
Jučer sam dobio rezultate. Sva piva su zdravstveno ispravna. Kod svih piva, stvarne (odnosno izmjerene) vrijednosti ekstrakta i alkohola su veće od 0,5% pa čak i do 1%
Eto obrazloženja kad ljudi kažu kako se brže napiju od Craft piva ?
Također, nedavno sam dobio refraktometar i uporedio mjerenje sa mjerenjem hidrometrom. Otprilike su ista odstupanja. Od 0,5 pa skoro do 1% više pokazuje refraktometar od hidrometra.
Ima li neko sličnih iskustava?
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Analiza piva
Ja isto nekidan dobio rezultate analize. Radio sam za Pale ale, Brown Ale, Hoppy Wheat i Blonde ale.
Svi su dobri i ispravni, parametri navedeni na deklaraciji su tacni uz minimalna odstupanja (tipa +-0.1-2). Jedino je odstupanje vise od dozvoljenog bilo kod Pale ale-a, gdje mi je sadrzaj ekstrakta bio visi od dozvoljenog odstupanja u odnosu na deklarisanu vrijednost, ta tura bila malo jaca .
Inace koristim samo hidrometar i aplikaciju BrewersFriend.
|
|
|
zuzko
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 177
Joined: Mar 2014
Reputation:
3
Location: sarajevo
|
RE: Analiza piva
Evo ga ! sada su i zdrastveno ispravne.Mislim, potvrdu kvalitete sam dobio od kolega i na takmičenju u ZG ali mi je drago i za zvaničnu analizu zdrstvene ispravnosti.
Ima odstupanja, % alc. po mom računu je 6,3% a kod njih 7,05 %.Ja mogu samo misliti kolika mi je efikasnost (pošto se ne koristim softverima) jer su stavili da u je ekstrakt u mom pivu 14,8%.I to pored toga što sam na orginalni recept dodao (na kraju eksperimentiranja) 15 % više vode za ukomljavanje.To se dogodilo od kada sam počeo sam da meljem žito.
Posebno mi je drago ,što bi rekao Mange,da je PH vrijednost u redu.Ja to nikada nisam precizno izmjerio ,nego samo papirićima kontrolisao sladovinu.
Koliko ja znam niko od kolega nije spominjao Ph vrijednost piva nego uvijek sladovine iliti komine ,jer se izgleda te dvije granične vrijednosti razlikuju.Mnogo puta je spomenuto da bi idealno bilo da je PH komine između 5,2 i 5,6 međutim na zvaničnom zdravstvenom izvještaju piše da je granična vrijednost PH, ali valjda gotove pive, između 4,0 i 5,0.Kod mene je 4,66.
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Analiza piva
(19.10.2018, 12:04 )zuzko Wrote: Evo ga ! sada su i zdrastveno ispravne.Mislim, potvrdu kvalitete sam dobio od kolega i na takmičenju u ZG ali mi je drago i za zvaničnu analizu zdrstvene ispravnosti.
Ima odstupanja, % alc. po mom računu je 6,3% a kod njih 7,05 %.Ja mogu samo misliti kolika mi je efikasnost (pošto se ne koristim softverima) jer su stavili da u je ekstrakt u mom pivu 14,8%.I to pored toga što sam na orginalni recept dodao (na kraju eksperimentiranja) 15 % više vode za ukomljavanje.To se dogodilo od kada sam počeo sam da meljem žito.
Posebno mi je drago ,što bi rekao Mange,da je PH vrijednost u redu.Ja to nikada nisam precizno izmjerio ,nego samo papirićima kontrolisao sladovinu.
Koliko ja znam niko od kolega nije spominjao Ph vrijednost piva nego uvijek sladovine iliti komine ,jer se izgleda te dvije granične vrijednosti razlikuju.Mnogo puta je spomenuto da bi idealno bilo da je PH komine između 5,2 i 5,6 međutim na zvaničnom zdravstvenom izvještaju piše da je granična vrijednost PH, ali valjda gotove pive, između 4,0 i 5,0.Kod mene je 4,66.
Odlično gospon Zuzko. Evo malo pojašnjenje i oko PH. PH komine i PH gotovog piva nisu iste kategorije. PH gotovog piva je ono što se na kraju dobije i to je mjerodavno sa stanovišta kontrole kvalitete. Nizak PH omogućava postojanost piva. Upućeniji znaju da je PH gotovog piva jednak PH još nečega, da ne pišem direktno po forumu . PH komine je bitan za proces ukomljavanja. Odgovarajući PH komine garantuje da će i PH finalnog piva biti dobar, pored uticaja na ostale parametre piva (tanine, boju, ekstrakciju alfa kiselina, bolju konverziju škroba, zaokruženost okusa piva). Odnosno, vjerovatno je kod tebe i PH komine bio dobar, odnosno u granicama preporučenog. Ko je probao tvoja piva zna da nemaju greške .
|
|
|
danny_boy
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation:
9
Location: Sarajevo
|
RE: Analiza piva
This post was last modified: 01.12.2018, 09:35 by danny_boy.
(22.10.2018, 05:22 )mange_tout! Wrote: da, pH komine i samog piva su različite kategorije. pH piva ima uticaj na zdravstveno stanje čovjeka, a većina ljudi zna da kiselom hranom zakiseljavamo organizam, i da to štetno utiče na sam organizam. bar sam ja sam ja to tako skontao odlične su naše pive i evo sad i dokazano da nisu štetne, a i da su bolje od loše industrije. Ma ovo oko zakiseljavanja organizma kiselom hranom nije bas dokazano. To su vise neke teorije. U stvari, nase tijelo ima veliku rezidualnu alkalost RA, odnosno veliki buffer apsorpcije kiseline. To znaci, ukoliko pojedemo ili popijemo nesto kiselo kao sto je Coca Cola (i sva ostala gazirana pica) koja ima pH oko 2.2 znaci cca 100 puta je kiselija od piva a milione puta kiselija od vode tijelo to apsorbuje bez problema i pH krvi ostane nepromijenjena. Ukoliko bi nam se pH krvi promijenila i za nekolilo decimala na pH skali to bi izazvalo smrt. Citao sam i ja o tome, ali mislim da to nema uporiste u nauci. Pivo je sasvim sigurno apsolutno zdravo za piti (a ako i nije ignorisacemo)
(30.11.2018, 10:55 )pivopija87 Wrote: Moje iskustvo je da mi je sadržaj alkohola veći za 0.2% od vrijednosti iz programa. Ekstrakt na svojoj api sam pogodio u decimalu, 12.00 Uvijek smo se cudili na druzenjima kako brzo udaraju u glavu pive od teoretskih cca 5.5%...kad tamo one idu i do 7%...
|
|
|
dandrug
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 39
Joined: Sep 2016
Reputation:
1
Location: gradiska
|
RE: Analiza piva
Možda mjerite FG sa refraktometrom a niste uzeli uzeli u obzir korekcijki faktor, tečnost u kojoj ima alkohola drugačije prelama svjetlost.
Kolega je radio eksperiment sa refraktometrom, gdje je zašećerenoj vodi izmjerio količinu šećera sa refraktometrom i nakon toga je dodavao pomalo medicinskog alkohola u tu vodu i mjerio refraktometrom i rezultati su se mijenjali. Neki zaključak u tome je bio da se u tečnosti u kojoj ima 5% alkohola, FG je viši za oko 0.010 (npr ako je FG 1.011 refraktometar će pokazati 1.021)
FG se preciznije mjeri sa hidrometrom.
Količina ekstrakta je OG i to mjerenje i hidrometar i refraktometar pokazuju isto.
Evo kalkulatora za mjerenje refraktometrom koji računa i korekciju, mada nije ni on previše precizan
https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
|
|
|