RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
This post was last modified: 13.03.2019, 11:19 by Beer Ranger.
(11.03.2019, 09:35 )Lesa021 Wrote: Pomoć prijatelja,
Da li neko ima detaljan recept za Pale ale do 20 lit. za flaširanje (ograničen loncem za kuvanje)? Od sirovina trenutno posedujem 5 kg slada pilsner iz B.Palenke i hmelj cascade 100 g i kvasac Safale S-04.Pošto mi je prvo kuvanje veoma su mi bitni detalji(sa koliko se vode počinje, količina kod ukomljavanja...)Još nisam savladao sve termine.Nije problem nabaviti još sastojaka. Žurba mi je da skuvam u roku nod 2 nedelje ,da pivo stigne do rođendana
Pozdrav iz N.Sada
Po sirovinama koje imaš to bi trebao biti SMaSH (single malt and single hop).
Za ukomljavanje ti treba 17 l vode zagrijane na 72 C
Temperatura ukomljavanja (kada dodaš žito) bi trebala biti 67 C ukoliko je žito na sobnoj temperaturi.
Vrijeme ukomljavnja 60min.
Nakon 10 min mash out-a (podizanje temp. na 75 C i održavanje te temp. 10 min) počni raditi sparging sa prethodno ugrijanom vodom u količini od 15 litara na temperaturi od 75 C.
Ispiraj polako i ravnomjerno da dobiješ što više šećera.
U loncu za kuhanje bi trebalo da je oko 26-27 l. worta.
Nakon toga, kuhanje 60 min. stim da se, kada wort baci prvi ključ, ubaci 50g hmelja.
na 10 min ubaci 20g hmelja
na 0 min (kada ugasiš "vatru") , ubaci preostalih 30g hmelja.
Hlađenje uradi u naredih 20-tak minuta i dodaj kvasac kada wort bude na temp od 24-20 C.
Trebao bi dobiti oko 22-23 litra piva prije fermentacije koja traje 21 dan na temp. od 19 C.
Za flaširanje bi imao oko 19,5-20 litara piva.
OG bi trebao biti 1.048
FG bi trebao biti 1.012
ABV: oko 4,5 %
IBUs: 37
EBC: 5,3
Napomena: Ovo je sve pretpostavka jer ne znam kakvom opremom raspolažeš i koji ti je nivo znanja (mislim koliko si čitao i da li si gledao kada neko kuha).
Da li znaš sastav vode koju koristiš, možeš li izmjeriti pH vrijednost komine, imaš li hidrometar da pratiš i izmjeriš OG i FG..
Vodi računa o predviđenim temperaturama, a naročitu pažnju posveti higijeni posuđa, opreme i radne okoline. Dobro provjeri kako je samljeveno žito jer će ti to bitno uticati na efikasnost.
Na kraju, moraš nabaviti sfw BeerSmith2 jer ćeš sa njim ispravno podesiti sve parametre u skladu sa sirovinama a možeš i koristiti njegov Timer u procesu kuhanja piva.
Sa srećom i Pivio