Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
Beer Ranger Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 474
Joined: Sep 2014
Reputation: 4 Location: Sarajevo, BiH
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje
This post was last modified: 13.03.2019, 11:19 by Beer Ranger.
(11.03.2019, 09:35 )Lesa021 Wrote: Pomoć prijatelja,
Da li neko ima detaljan recept za Pale ale do 20 lit. za flaširanje (ograničen loncem za kuvanje)? Od sirovina trenutno posedujem 5 kg slada pilsner iz B.Palenke i hmelj cascade 100 g i kvasac Safale S-04.Pošto mi je prvo kuvanje veoma su mi bitni detalji(sa koliko se vode počinje, količina kod ukomljavanja...)Još nisam savladao sve termine.Nije problem nabaviti još sastojaka. Žurba mi je da skuvam u roku nod 2 nedelje ,da pivo stigne do rođendana drinking-beer
Pozdrav iz N.Sada


Po sirovinama koje imaš to bi trebao biti SMaSH (single malt and single hop).

Za ukomljavanje ti treba 17 l vode zagrijane na 72 C
Temperatura ukomljavanja (kada dodaš žito) bi trebala biti 67 C ukoliko je žito na sobnoj temperaturi.

Vrijeme ukomljavnja 60min.

Nakon 10 min mash out-a (podizanje temp. na 75 C i održavanje te temp. 10 min) počni raditi sparging sa prethodno ugrijanom vodom u količini od 15 litara na temperaturi od 75 C.

Ispiraj polako i ravnomjerno da dobiješ što više šećera.

U loncu za kuhanje bi trebalo da je oko 26-27 l. worta.

Nakon toga, kuhanje 60 min. stim da se, kada wort baci prvi ključ, ubaci 50g hmelja.

na 10 min ubaci 20g hmelja

na 0 min (kada ugasiš "vatru") , ubaci preostalih 30g hmelja.

Hlađenje uradi u naredih 20-tak minuta i dodaj kvasac kada wort bude na temp od 24-20 C.

Trebao bi dobiti oko 22-23 litra piva prije fermentacije koja traje 21 dan na temp. od 19 C.

Za flaširanje bi imao oko 19,5-20 litara piva.

OG bi trebao biti 1.048
FG bi trebao biti 1.012
ABV: oko 4,5 %
IBUs: 37
EBC: 5,3


Napomena: Ovo je sve pretpostavka jer ne znam kakvom opremom raspolažeš i koji ti je nivo znanja (mislim koliko si čitao i da li si gledao kada neko kuha).
Da li znaš sastav vode koju koristiš, možeš li izmjeriti pH vrijednost komine, imaš li hidrometar da pratiš i izmjeriš OG i FG..

Vodi računa o predviđenim temperaturama, a naročitu pažnju posveti higijeni posuđa, opreme i radne okoline. Dobro provjeri kako je samljeveno žito jer će ti to bitno uticati na efikasnost.

Na kraju, moraš nabaviti sfw BeerSmith2 jer ćeš sa njim ispravno podesiti sve parametre u skladu sa sirovinama a možeš i koristiti njegov Timer u procesu kuhanja piva.

Sa srećom i Pivio
Find Odgovori



Messages In This Thread
RE: Pomoć!!! Recept za pale ale do 20 l za flaširanje - by Beer Ranger - 12.03.2019, 12:52

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools