Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Karbonizacija sa medom
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Karbonizacija sa medom
Ja sam karbonizirao sa 8,8g meda po litri piva. Med je manje fermentabilan od šećera i treba ga malo više. Ovo moje pivo sa 8,8g meda je bilo prekarbonizirano. Nije kipilo, ali je bilo previše CO2, da drugi put radim, stavio bih 7-7,5g meda po litri.

Međutim (!) u različitim medovima imaš različite količine fermentabilnih komponenti, jedan med ima više fruktoze i glukoze, a drugi manje. Standardno bi trebalo da 100g meda sadrži 82 grama fermentabilnog šećera. Odstupanja nisu velika, ali postoje, a to nikad ne možeš znati, osim ako ne pomiješaš med sa vodom pa mu izmjeriš OG, a to ni ja sad ne znam kako bi se računalo i po kojoj formuli.

Moj prijedlog je da ideš sa 7g/l meda za karbonizaciju
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Messages In This Thread
Karbonizacija sa medom - by haker - 23.07.2013, 01:02
RE: Karbonizacija sa medom - by pivska mušica - 23.07.2013, 05:46
RE: Karbonizacija sa medom - by spajder76 - 23.07.2013, 07:35
RE: Karbonizacija sa medom - by pivska mušica - 23.07.2013, 08:36
RE: Karbonizacija sa medom - by haker - 23.07.2013, 10:37
RE: Karbonizacija sa medom - by pivska mušica - 29.07.2013, 07:18
RE: Karbonizacija sa medom - by Sile - 02.08.2013, 07:35
RE: Karbonizacija sa medom - by pivska mušica - 02.08.2013, 07:44
RE: Karbonizacija sa medom - by Sile - 03.08.2013, 12:01

Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools