Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


pomoc oko pravljenja vina
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: pomoc oko pravljenja vina
(07.08.2013, 10:55 )newbeer Wrote: sory djulba ali ja se nebih slozio skoro pa nisacim ovdje,
za dobro vino kvasac ti uopce nije potreban,ako je godina dobra,grozdje zdravo,slader dobar itd. dovoljna mu je temperatura 26-27C da provrije samo,
nema razloga da ostane slatko ako prevrije do kraja
ja ako stavljam kvasac stavim na 1500kg. grozdja samo 10-20g. cisto da pokrene vrenje,
sto se tice zraka,dok je fermentacija nema nikakve opasnosti da se vino pokvari,kod mene je otvorena fermentacija i nikad se nije pokvarilo.
kad vino prevrije do kraja onda ga zatvaram i ne diram nista iduca bar dva mjeseca,osim ako ima kakvih nezeljenih mirisa onda ga treba pretociti.
sto se tice crnog vina,fermentacija se odvija zajedno sa grozdjem,znaci tih 7-10 dana sto stoji u posudi je ustvari fermentacija, onda pretakanje u bacvu i odmah zatvaras da nema doticaj sa zrakom.
vinobran dodajes cim sameljes grozdje jer ce lako oksidirato,posebno bijelo,znaci pospes po vrhu i samo malo promjesas,ja stavim malo i vise od tebe jer ispari tokom fermentacije.
stefane znas li mozda koje su sorte grozdja?i gdje je vinograd,jeli neki topliji kraj ili?
dosta toga je bitno sto utjece na konacni ishod.

Kvasac je itekako potreban Smile kvasac je gljivica ( živo biće ) on je fermentacija tj njegovo množenje i hranjenje šečerom i ostalim tvarima u moštu je fermentacija tj pretvaranje šečera u alkohol. Prije pojave industrijskih kvasaca vinari su prije berbe na nekoliko dana brali određenu količinu grožđa mljeli ga i ostavljali na toplo da počne fermentirati i onda dan prije berbe prskali vinograd da se kvasac razmoži po vinogradu kako bi imali dovoljno kvasca da tavrši proces. tako da ako hoćeš po tradicionalnoj metodi da radiš moraš raditi na ovaj način.
Ja sam tek vidio kad sam počeo kupovati uvozne kvasce koliko znači kvasac, jer i ovi kvasci što se kupe kod nas su obična germa. Sada možeš birati kvasce u zavisnosti kakvo vino želiš.

što se tiče te otvorene fermentacije iz jedne knjige koju je napisao Zaharija Orfelin 1783 godine spominje se da se stavlja vranj od rogoza kako se vino ne bi vjetrilo, a sada imamo plastičnu vrenjaču. Takođe u svim novijim knjigama se radi na način kako sam napisao. I to nema veze sa industrijskim načinom pravljenja vina nego sa ispravnim načinom. Pretakanje je obavezno upravo iz razloga loših mirisa i bistrenja. Kod mene na kraju ostane samo kamenac na dnu. Bilo bi dobro da uporediš svoje vino sa nekim vrhunskim vinima pa da vidiš gdje si. Ja stalno obilazim police kupim neko vrhunsko vino. Uglavnom vino mora da ti miriše, da bude bistro, da ne bude kiselo itd. Zivjeli
Find Odgovori



Messages In This Thread
pomoc oko pravljenja vina - by stefan - 04.08.2013, 12:56
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 06.08.2013, 04:36
RE: pomoc oko pravljenja vina - by djulba - 07.08.2013, 12:01
RE: pomoc oko pravljenja vina - by stefan - 07.08.2013, 01:06
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 07.08.2013, 10:55
RE: pomoc oko pravljenja vina - by djulba - 09.08.2013, 11:36
RE: pomoc oko pravljenja vina - by raix - 08.08.2013, 02:49
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 08.08.2013, 03:37
RE: pomoc oko pravljenja vina - by raix - 08.08.2013, 05:38
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 09.08.2013, 06:48
RE: pomoc oko pravljenja vina - by SixtySix - 27.08.2013, 09:20
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 27.08.2013, 10:09
RE: pomoc oko pravljenja vina - by SixtySix - 27.08.2013, 10:28
RE: pomoc oko pravljenja vina - by Das Bier - 27.08.2013, 10:40

Forum Jump:


Users browsing this thread: 17 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools