RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
(22.08.2013, 06:35 )rale Wrote: pa nije li kalcijev karbonat zapravo kreda? mislim možda glupo i smješno pitanje, ali može li unutra školska kreda?
dakle gorku sol kupim u apoteci, zatim, mliječnu kiselinu u poljoprivrednoj apoteci i jedina enigma mi je kalcijev klorid i gips za prehranu. gdje nabaviti njih?
ajd još bolje pitanje za struku:
caco3 je zapravo kalcijev karbonat - kreda
caso4 - gips za prehranu
cacl2 - kalcijev klorid (gdje ga uzeti)
mgso4 - gorka sol
napravio sam recimo u ez kalkulatoru profil plzenske vode, ali koji klinac su mi sulfati nula odnosno 6, atreba biti 255 i sodium također. kako njih dodajem?
rale, da CaCO3 je kreda, ali školska kreda najvjerovatnije sadrži dosta nekih aditiva, tako da mislim da ne bi išlo s njom, mogao bi pokvariti pivo. CaCl2 možeš naručiti online, a gdje ga kupiti stvarno ne znam. samo da znaš postoji i industrijski CaCl2 koji se koristi najčešće za posipanje cesta zimi i to isto izbjegavaj, trebao bi imati prehrambeni.
ne znam odakle ti podatak da plzenska voda mora sadržavati 255 ppm sulfata? to nije istina. plzenska voda vrijednosti svih minerala ne prelaze dvocifreni broj. znači cca. 5-10 ppm svakog minerala, osim karbonata koji su oko 10-15.
sodium ti je natrij. imaš ga u kuhinjskoj soli (NaCl) i sodi bikarboni NaHCO3. Kad dodaješ kuhinjsku so njome dodaješ i natrij i kloride, kada dodaješ sodu bikarbonu njome dodaješ i natrij i bikarbonate.
@Pop
i sodom bikarbonom i kredom dodaješ u vodu bikarbonate, a mi se svi lomimo da ih izbacimo iz vode. znači kredom, kao i sodom bikarbonom povećavaš alkalnost vode. nije istina da se povećava samo kalcij kad dodaš kredu u vodu, nego se povećava i HCO3 koji ti povećava alkalnost vode, a tebi je cilj da smanjiš alkalnost vode.
soda i kreda se dodaju u rijetkim situacijama kad imamo meku vodu, pa želimo povećati alkalnost.