Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pasterizacija piva
pivkana Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Aug 2013
Reputation: 1 Location: Beograd
RE: Pasterizacija piva
Evo iz knjige Pivo iz vlastitog podruma, o pasterizaciji

Ako se primijeti mikrobno zaga­
đenje piva, ponekad se može spasiti
pastrerizacijom. Začepljene boce
zagriju se u vodi na 60 ° C i zadržavaju
na toj temperaturi 20 minuta.
Izgleda da je zbog udjela alkohola
dovoljna niža temperatura (alkohol
djeluje dezinfekcijski), no mora se
pridržavati istih uvjeta kao i pri
pasterizaciji voćnih sokova:
• Boce ne stavljati u vrelu vodu, već ih
zagrijavati zajedno s vodom
• Boce ne stavljati izravno na dno
nego na umetnutu rešetku iznad dna
lonca
• Boce se ne smiju dodirivati kao ni
stijenke lonca
• Boce se nakon vađenja iz vode
stavljaju na izoliranu podlogu, dakle
na drvo, stiropor, krpu samo ne na
metalnu podlogu.
Unatoč ovim mjerama opreza,
proizvodnja piva ne prolazi bez
razbijenih boca a pivovare računaju da
taj gubitak doseže do 0,4 %. Preduvjet
manjeg loma je da su boce od pola litre
napunjene samo do 4-5 cm od vrha
(ovisi o obliku vrata boce), a kod drugih
boca više ili manje.
Find Odgovori



Messages In This Thread
Pasterizacija piva - by zis - 25.08.2013, 03:45
RE: Pasterizacija piva - by pivska mušica - 25.08.2013, 05:39
RE: Pasterizacija piva - by pivska mušica - 25.08.2013, 05:40
RE: Pasterizacija piva - by zis - 25.08.2013, 06:02
RE: Pasterizacija piva - by pivska mušica - 25.08.2013, 06:14
RE: Pasterizacija piva - by zis - 25.08.2013, 07:05
RE: Pasterizacija piva - by pivkana - 25.08.2013, 11:41
RE: Pasterizacija piva - by adisrebrenik - 20.09.2014, 09:49
RE: Pasterizacija piva - by PejaPivopija - 04.11.2019, 07:54

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools