ale ale
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Bec
|
RE: Ocjena samljevenosti slada
This post was last modified: 14.09.2013, 09:46 by ale ale.
Meni je ovo prilicno dobro - zrno je prelomljeno , a ljuspice ostale citave... Mozda je malo "praskastije" nego kod mene, ali iskreno tesko mi je odrediti ovako sa slike...
Nazalost nemam aktuelnu sliku, nasao sam slike kad sam testirao mlin, ali recimo da je meni ova verzija lijevo na slici bila presitna i prerizicna (tako da nisam ni ukomljvao) , a desna verzija je malo krupnija od onoga sto trenutno koristim i sto mi daje nekih 75% ukupne iskoristivosti. Mlin stavim na tacno takav razmak da samo par zrna (komada - stvarno zanemarljivo) ostane neslomljeno. Kad bih povecao za pola milimetra razmak, izlazilo bi ih primjetno vise neslomljenih. Znaci tacno sam pronasao tu "kriticnu tacku". Ljuspice su uglavnom neostecene, zrno prelomljeno i imam odokativno 15% "praskaste", skroz sitnije konsistencije.
p.s. i slad vlazim - otprilike 100 ml vode na 5 kg slada - objasnjenje ima ovdje na forumu - bolji su rezultati mljevenja i manji je rusvaj po kuci
|
|
|