pivska mušica
BeerFly Brewery
![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif) ![*](https://volimpivo.ba/forum/images/audentio/volimpivo/star.gif)
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: 2/6
ne znam u kojim si receptima nailazio na 6-row, ali uglavnom gdje god ti stoji 6-row ti ga slobodno zamijeni sa običnim pilsnerskim ili pale ale sladom.
razlika između dvorednog i šestorednog ječma je u tome što šestoredni ima puno veću diastatsku snagu, odnosno puno više enzima koji rade konverziju škroba u jednostavne šećere. koristi se kada kuhaš piva koja sadrže dosta neslađenih žitarica jer višak enzima potpomaže potpunu konverziju škroba za vrijeme ukomljavanja.
ako recept nema puno neslađenih žitarica, onda bez problema možeš šestoredni zamijeniti sa dvorednim. inače, taj šestoredni se stvarno jako rijetko koristi i primat je u svijetu pivarstva odavno preuzeo dvoredni ječam.
jedan od problema šestorednog ječma je velika razlika u veličini zrna, pa to pravi probleme kod mljevenja.
volio bih da staviš ovdje recepte koji imaju šestoredni ječam kao bazni, jer to sam jako rijetko viđao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|