RE: Prilagođavanje vode za pivarstvo
pa znaš li mineralni sastav te svoje česmovače? ako ne znaš onda ne možeš baš uraditi neki proračun, odnosno ne možeš znati konačni rezultat minerala, pa samim tim ni u kojem ti je rangu voda što se tiče okusa. ta tvoja vodovodna voda može biti ekstremno tvrda, a može biti ekstremno meka, može imati hrpu sulfata, a može ih nemati nikako itd...
slobodno pomiješaj tih 75% jer će ti to smanjiti pH vrijednost komine, a to se traži, posebno ako radiš samo sa svijetlim sladovima tipa pils ili pale ale....
što se tiče tog straha od pijenja RO vode, prije svega ne piješ ti tu vodu, nego pivo
a u sladu ima već dosta minerala koji se ponovo vrate u tu vodu, kao i u vodi s kojom miješaš. nema nikakve opasnosti budi potpuno bez brige.
jedan od razloga zašto mnogi govore da nije zdravo piti RO vodu kao takvu, znači kao vodu, a ne kao dio piva, je taj što ona navodno povuče na sebe dosta minerala i 'pokupi' ti ih iz organizma. mada - koliko sam uspio vidjeti po internetu, to je mit. a i da je istina morao bi je piti svaki dan godinama da vidiš da ti se nešto dešava....