Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Sir u kucnoj izradi
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
Sir u kucnoj izradi
This post was last modified: 15.02.2013, 09:16 by zis.
Proizvodnj sira uglavnom je svima poznata. Najjednostavniji nacin je da sirovo mlijeko ostavimo da se ukiseli . Sirni grus (kiselo mlijeko) zagrijemo na 40-50 stepeni, ocijedimo i dobili smo "mladi sir". Postupak izrade sirne kriske cu vam slikama pojasniti i opisati svaki korak. Kod pravljenja sira treba kupiti sirilo, mozete ga naci u Poljoprivrednim apotekama ili bolje snabdjevenim marketima. Kosta flasica 0,33 lit. 1,5 km, dovoljna kolicina za puuuno sira.

Kao prvo 5 litara svjezeg mlijeka (ne koristiti homogenizovano niti sterilno mlijeko) procijediti i dodati sirilo, zagrijati na temperaturu od 35-40 stepemi

skinuti sa grijanja i ostaviti da stoji 30-40 min.

procijediti sir kroz sterilnu gazu ili cistu pamucnu pelenu...
[attachment=97]
zajedno sa gazom staviti u kalup (ja koristim napravljeni kalup od inox-a, vi sebi mozete od bilo cega drugog sto nece pustiti boju i miris ) i opteretiti da se sto vise sirutke iscijedi
[attachment=98]
poslije 10-tak minuta sir je dovoljno iscijedjen da ga vadimo iz kalupa...
[attachment=99]
i nasolimo sa svih strana, treba dosta soli utrljati rukom ...

[attachment=100]
[attachment=101]
pokriti zdjelom i mokrom gazom ili pelenom kao u mom slucaju. Ostaviti sir na toplom mjestu (kuhinji) i drugi dan okrenuti ga nasoliti sa svih strana ne previse.Svaki dan visak sirutke koji izadje iz sira prosuti. Sir solimo i drzimo od 3-8 dana zavisno koliko volite da bude slan i zreo. Jesti se moze nakon 24 sata i odlican je uz pivo.Prijatno slijedi recept sa slikama za mozzarellu..
Find Odgovori



Messages In This Thread
Sir u kucnoj izradi - by zis - 17.11.2012, 02:35
RE: Sir u kucnoj izradi - by pivska mušica - 17.11.2012, 02:47
RE: Sir u kucnoj izradi - by zis - 17.11.2012, 03:27
RE: Sir u kucnoj izradi - by AleksandarV - 17.11.2012, 09:33
RE: Sir u kucnoj izradi - by brewpublic - 23.11.2012, 01:56
RE: Sir u kucnoj izradi - by pivska mušica - 23.11.2012, 02:00
RE: Sir u kucnoj izradi - by brewpublic - 23.11.2012, 02:08
RE: Sir u kucnoj izradi - by medo - 17.01.2013, 09:58
RE: Sir u kucnoj izradi - by Svarrogh - 13.02.2013, 04:52
RE: Sir u kucnoj izradi - by pivska mušica - 13.02.2013, 05:47
RE: Sir u kucnoj izradi - by djulba - 22.07.2013, 12:41
RE: Sir u kucnoj izradi - by curious - 25.01.2014, 07:06
RE: Sir u kucnoj izradi - by zis - 21.10.2014, 11:38
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 27.10.2014, 02:18
RE: Sir u kucnoj izradi - by elektropionir - 27.10.2014, 03:27
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 27.10.2014, 03:33
RE: Sir u kucnoj izradi - by elektropionir - 27.10.2014, 04:49
RE: Sir u kucnoj izradi - by Brko - 28.10.2014, 07:56
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 28.10.2014, 09:19
RE: Sir u kucnoj izradi - by Pivdzija - 28.10.2014, 11:05
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 28.10.2014, 12:24
RE: Sir u kucnoj izradi - by Brko - 29.10.2014, 09:10
Sir u kucnoj izradi - by AleksandarV - 30.10.2014, 12:36
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 30.10.2014, 03:40
RE: Sir u kucnoj izradi - by zis - 30.10.2014, 05:33
RE: Sir u kucnoj izradi - by mange_tout! - 30.10.2014, 05:57

Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools