RE: zamrzavanje kvasca
generalno pravilo je da ti za svaki mililitar sladovine treba 1.000.000 ćelija kvasca pomnoženo sa gustoćom sladovine u Plato skali.
u opranom kvascu imaš cca. 1 milijardu ćelija po mililitru opranog kvasca.
ti imaš 50 litara piva, a to je 50.000 mililitara. ako imaš sladovinu gustoće 1.050 to je u Plato skali 12,5.
prema formuli za potrebni kvasac bi to izgledalo ovako: 1.000.000 (potrebno ćelija po mililitru) x 12,5 (gustoća u Plato) x 50.000 (količina sladovine u mililitrima)
znači da ti prema ovoj formuli za 50 litara piva gustoće 1.050 SG treba 1.000.000x12,5x50.000=625.000.000.000 (šestodvadesetpetmilijardi)
ako u jednom mililitru opranog kvasca imaš cirka milijardu stanica znači da bi ti za ovo pivo trebalo 625 mL, odnosno 6,25 dcl slurry-a
pošto toliko nemaš, najbolje bi bilo da radiš starter sa jednim ili dva ta komada, i da razmnožiš kvasac na željeni broj.
neka me ispravi neko ako sam pogriješio u proračunu, po sjećanju sam radio. mislim da nisam.