Pivdzija
1.090 OG, 8,95% ABV
Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation:
3
Location: Mostar
|
Re: RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
(10.12.2013, 01:22 )mange_tout! Wrote: ovaj način sa grijačem i posudom može biti funkcionalan samo ako se želi održati već postignuta temperatura sladovine. koliko vidim ovaj grijač vodu može zagrijati do 34°C, a to je nedovoljno da se podigne temperatura sladovine ukoliko se desi da se temperatura snizi za recimo 1°C. da bih podigao temperaturu sladovine u fermentoru za 1°C potrebne su 3 boce 0,5 l vrele vode.
moje mišljenje je da ovo treba koristiti u kombinaciji sa bocama vrele vode. ukoliko bude potrebno kombinovati, mislim da se i ne isplati uzimati, jer ćeš svakako stavljati vrelu vodu.
Premještamo fermentacijski pogon kod prijatelja koji ima stabilnije i više temperature u ostavi, međutim nedostatak je što nitko od nas neće biti uz to 24/7. Srećom ima mlađeg brata kojem je ovo sve zanimljivo koji će paziti na to sve, pa da mu olakšamo posao grijače ćemo uvesti.
Znači treba uz ovo i neka pumpa da cirkulira voda?
Sent from my GT-S7560 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
|
|
|