berabera
1.030 OG, 2,93% ABV
|
RE: Dezinfekcija plasticnih bacvi
(26.12.2013, 01:16 )gajba Wrote: Ja malo vise od godinu dana koristim dva fermentora (plasticne bacve) koja posle fermentacije isperem, natocim tople vode da se plastika i pore malo rasire, operem deterdzentom, osusim, naspricam starsanom, i ostavim na cisto mjesto. Prije ponovne fermentacije opet naspricam starsan i to je to. Godinu dana bez ikakvih problema.
Ne znam zasto se baviti raznim poluprovjerenim hemikalijama ili drugim metodama potpune sterilizacije jer mislim da je to previse odnosi vremena u odnosu da benefit koji donosi. Primarni cilj mi je sad u procesu smanjiti vrijeme koje provedem na ciscenje i pranje jer tu vidim prostora za unaprijedjenje.
Planiram radi predostroznosti zamijeniti burad i kupiti nova.
P.S. Moram napisati ovakav jedan post, posto kad neko novi procita ovu diskusiju o pranju mislice da nece znati kako oprati obicnu kantu, kao sto je meni bilo kad sam prvi put trebao oprati Keg
posto radis kegiranje a on je otprilike 20 litara a ubacio si 10 litara piva, prazan prostor popunis malim flasama od koka kole tako smanjis potrosnju co2 ali naravno ih izvadis iz rastvora za dezinfekciju,,,,,,,jel u protivnom se puno trosi co2
|
|
|