branko20
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation:
1
Location:
|
RE: Problem sa karbonizacijom
Problem sa karbonizacijom
Dzionik ,“mušicini „opisi karakteristika piva poslije dužeg stajanja jedino možeš osjetiti da pivo sačuvaš duže vrijeme . Nisam ja sve čuvao toliko vremena ali sad znam što znači vrijeme odležavanja za kvalitetu piva. Ovaj ESB je u čaši stvarao efekat šampanjca a o okusu da ne govorim. Schwartzbier je fantastičan poslije dugog sazrijevanja,treba ostaviti par flaša pa se uvjeriti.Za početnike predlažu recepte sa što manje različitih sastojaka ,
poslije odležavanja od 2,5 mjeseci moj „balkaniŠebir“koji sam radio sa 4,7kg gradiške,0,2kg kristala (ebc 150)i 0,3kg ječmenih pahuljica uz 25g aurore(60min)+25g styrije(20min)sa kvascem safale S-58 je pivo za 5(u koji stil ide nije važno). Voda je RO/pipovaća 50:50.
Pozdrav.
|
|
|