Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

malo ukomljavanje
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: malo ukomljavanje
Tako je. To ti izracuna beersmith ako ga koristis.
Find Odgovori
stjepan007 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Potvrdili ste da ako izbjegavamo ispiranje onda imamo manju iskoristivost. Ok, logično. Može li netko procijeniti koliko je to manje?

Može li se to nadoknaditi "prešanjem" komine koja se izvadila van? Npr. da se komina stavi u čvrstu gazu i iscijedi u posudu..
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(05.09.2014, 10:50 )stjepan007 Wrote: Potvrdili ste da ako izbjegavamo ispiranje onda imamo manju iskoristivost. Ok, logično. Može li netko procijeniti koliko je to manje?

Može li se to nadoknaditi "prešanjem" komine koja se izvadila van? Npr. da se komina stavi u čvrstu gazu i iscijedi u posudu..

ne bi trebao kominu pritiskati, tako otpuštaš taninske materije koje kasnije u pivu daju trpak okus.
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

ja ostatak u mash tunu stiščem velikom vojničkom grabačom za grah ( to je vrlo bitno jer je vojnički grah najbolji! ) i iscjedim još par litara. Nisam primjetio neke razlike u okusu piva, bar do sada!
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 06.09.2014, 07:41 by danny_boy.
@mange Nisam znao da se i tako mogu tanini otpustiti u sladovinu...

U literaturi se moze naci da temperatura pri ukomljavanju ne smije preci cca 75 stepeni (76.xxx), jer u tom slucaju se tanini otpustaju iz ljuske slada.

Palmer pored toga navodi da postoje isto slucajevi povezani sa odredjenim hemijskim reakcijama (kada se producira previse alkalna sredina).

Negdje sam isto tako procitao da se tanini mogu otpustiti u slucaju ako je slad samljeven presitno npr... kao brasno (za ovo nisam siguran).
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ja sam negdje pročitao da se i jakim pritiskanjem mogu ispustiti tanini iz ljuske. Nemam pojma gdje sam pročitao, možda i griješim, ali ja nisam do sada pritiskao baš iz toga ubijeđenja.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Moguce je...znam kada se pritisne slad da potece tamnija sladovina...vjerovatno tu bude raznih sitnih cestica. Generalno, i ja to izbjegavam raditi.
WWW Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools