mentalist
1.030 OG, 2,93% ABV
RE: Problem sa karbonizacijom
koliko bi približno trebalo čekati da se iskarbonizira pivo
danas sam probao jednu flašu i skoro da je bez co2 (u srijedu flaširano)
|
|
|
mentalist
1.030 OG, 2,93% ABV
Nekako mi je prva tura bila bolje karbonizirana za taj period od 3 dana(znam da nije to to ali morao sam probati
Temperatura je 19-20 konstantno
Bojim se da nisam zeznuo sa dužim držanjem na 7-8C kvasac(4 dana)??
dodano 210gr šećera na 28L
|
|
|
Alivio
1.020 OG, 1,95% ABV
Savjest mi nalaže da se uključim u ovu temu o karbonizaciji piva ..
Nakon puno skuhanih tura sam i sada ponekad zbunjen rezultatima ..
Dogodilo mi se da mi se pivo nije htijelo karbonizirati na 23 C* ni nakon desetak dana u podrumu po ljeti (vani 35 C*) ..
Dogodilo mi se da se pivo karboniziralo nakon 22 sata na 18C* i ništa se nije puno promijenilo ni nakon 10 ,20 ili 30 dana (pjena savršena) ..
Dogodilo mi se da je sladovina ostavljena u dvolitrenu plastičnu bocu za starter bez dodavanja kvasca u hladnjaku na 8C* nakon desetak dana fermentirala i ispalo odlično pivo ..
|
|
|
maselv
1.020 OG, 1,95% ABV
|
Moje prvo pivo(Aurora ale) je na karbonizaciji.Dodah otprilike oko 8,5gr/l.Proces karbonizacije je u toku vec 9-ti dan,na temperaturi oko 20C.Pre tri dana sam gledao boce i zapazio,kvasac se istalozio na dno boca,a ja sam ga protresao u boci,u nadi da ce dati jos malo CO2,jer mi se cini da i nije bas pivo bogato sa mehuricima,pa dal'je u redu dirati pivo tokom karbonizacije?
I jos nesto....koje su najnize temperature karbonizacije?Cenim da je to za moj slucaj oko 15C,s obzirom da sam radio sa safale S04.Shodno Henrijevom zakonu,na toj niskoj temperaturi(ako je kvasac neuspavan) izdvojice se najvise CO2 u pivo,zar ne?Moze li se tako ubrzati karbonizacija?
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
|
maselv taj henrijev zakon nema nikakve veze sa količinom CO2 koju ćeš dobiti na karbonizaciji, nego samo sa njegovim rasporedom, odnosno omjerom CO2 otopljenog u pivu i onoga koji će se nalaziti u praznom prostoru između čepa i piva. kad pivo ohladiš više će se CO2 otopiti u pivu i obratno, kad ga utopliš više će se CO2 osloboditi iz piva opet u onaj prazan prostor. znači ukupna količina CO2 u flaši ovisi isključivo o količini šećera koju si dodao u pivo.
zato kad dobro ohladiš pivo u frižideru ono manje pjeni, čuje se kraći psssss, ali zato stvara jači osjećaj grebanja mjehurića po jeziku jer ima više otopljenog CO2 u samom pivu.
što se tiče ubrzavanja karbonizacije, to možeš postići samo zagrijavanjem boca na sobnu temperaturu ili nešto više (recimo na 22-23°C) a ta temperatura na kojoj ti držiš je stvarno niska i bilo bi dobro da to povećaš. inače, flaše ni ne probavaš minimalno 15 dana nakon flaširanja i ovo je minimum, minimuma samo da bi probao jer sve prije toga bezveze otvaraš pivo koje još nije spremno za konzumaciju. može se probati, naravno, ali to je prerano.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|