Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PaleAle Pivarski Dnevnik
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: PaleAle Pivarski Dnevnik
Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.
Bure je otprilike 23l sa pipom. Piva je u ovom slučaju bila na cold crashu 5C i takvu sam je odmah presipao iz fermentora u bure. Nakon presipanja nisam miješao. Kad sam otvorio prvu flašu bilo je 10 dana od flaširanja, a drugi put je bilo 15 dana. Piva je prije otvaranja bila oko pola sata u frižideru.
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Moje misljenje da se to nije dobro pomjesalo. Desilo mi se jednom. Mislim da velika razlika u temperaturi isto moze ubrzano da ugusti secer i da se ne umjesa dobro. Ja od tada obavezno promjesam
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(16.08.2017, 05:20 )PaleAle Wrote: Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.
Bure je otprilike 23l sa pipom. Piva je u ovom slučaju bila na cold crashu 5C i takvu sam je odmah presipao iz fermentora u bure. Nakon presipanja nisam miješao. Kad sam otvorio prvu flašu bilo je 10 dana od flaširanja, a drugi put je bilo 15 dana. Piva je prije otvaranja bila oko pola sata u frižideru.
Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. Smile
WWW Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote:
(16.08.2017, 05:20 )PaleAle Wrote: Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.
Svakako trebas promijesati sve prije flasiranja. Tebi se desilo da se secer nije ravnomjerno rasporedio. Ja imam inoxnu lopaticu (lopatica za vadjenje kolaca i sl..). s kojom pivo nakon sto pretocim i ubacim secer nekoliko puta kruzno promijesam u posudi za flasiranje. Naravno, nju prethodno operem pa ubacim u kljucalu vodu i na kraju potopim u starsan. Sa ovim postupkom gaziranost svake boce je ista ko jaje jajetu. Smile
ja vec godinu vagam po 3.5gr secera...lijevak....i u svaku flasu od 0.5l naspem.U onu od 0.33l naravno 2.3gr i nema problema.Ako profulas u gram nije bas toliko bitno
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(16.08.2017, 06:21 )spajder76 Wrote:
(16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote:
ja vec godinu vagam po 3.5gr secera...lijevak....i u svaku flasu od 0.5l naspem.U onu od 0.33l naravno 2.3gr i nema problema.Ako profulas u gram nije bas toliko bitno
Ma moze i to, ali je dosta sporije. Radio sam jednom tako i odustao.
WWW Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(16.08.2017, 06:22 )danny_boy Wrote:
(16.08.2017, 06:21 )spajder76 Wrote:
(16.08.2017, 06:15 )danny_boy Wrote: [quote='PaleAle' pid='38915' dateline='1502900458']
Stavim 2,3 decilitra vode da kuha i dodam šećer. Miješam dok ne provrije i dodam sve u bure za flaširanje.
Ma moze i to, ali je dosta sporije. Radio sam jednom tako i odustao.
[/qu
To ko nema kad.Uvjezba se pa nema popravke sa nasipanjem
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Upravu ste oko miješanja. Prvi put cold crash pa se zeznuo. Sad Ne znam da li da to sve prospem u bure pa opet flaširam ili da doziram bocu po bocu sa šećerom. Možda po 1 do 1,5 gram.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(16.08.2017, 06:36 )PaleAle Wrote: Upravu ste oko miješanja. Prvi put cold crash pa se zeznuo. Sad Ne znam da li da to sve prospem u bure pa opet flaširam ili da doziram bocu po bocu sa šećerom. Možda po 1 do 1,5 gram.

ma kakvi....samo dobro ohladi da ti ne bi one pregazirane iskipile a ako i nisu gazirane moci ce se popiti.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 16.08.2017, 08:16 by Stane.
Ne diraj, kako je tako je.
U buduće lagano miješanje, kad promiješaš ( ja radim tako da sa dezinficiranom inox kuhačom samo lagano podižem od dna prema gore) ali može i lagano miješanje, nakon miješanja poslušam child in time, pa nakon toga flaširanje i što danny_boy kaže, sve ko jaje jajetu
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

mijesanje je ok i ja mijesam ali jako oprezno i bez buckanja. zavrtim par puta pivo kad je pretoceno na secer cca 1/3 ukupne kolicine i ono kruzi po fermentoru za vrijeme dok se ostatak pretace. nikad nikakvih problema nisam imao.

nista neces postici ako sve vratis u bottling bucket. najbolje ti je te pregazirane dooobro ohladiti pred granicu smrzavanja i onda istociti 2l u veliki bokal i pustiti nekih pola sata - sat da malo izadje CO2 pa onda iz bokala tociti u case.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(16.08.2017, 08:13 )Stane Wrote: Ne diraj, kako je tako je.
U buduće lagano miješanje, kad promiješaš ( ja radim tako da sa dezinficiranom inox kuhačom samo lagano podižem od dna prema gore) ali može i lagano miješanje, nakon miješanja poslušam child in time, pa nakon toga flaširanje i što danny_boy kaže, sve ko jaje jajetu

mjera za miješanje šećera sa sladovinom Big Grin
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

This post was last modified: 18.08.2017, 08:05 by bosniamaj.
Imao sam i ja sličnu situaciju jednom, kad sam Porter pravio, nekad na samom početku.
Ja sam napravio grešku što sam pripremio otopinu, pa tek onda dezinficirao bottling bucket, crijeva i ostalo, tako da mi se otopina malo ohladila u međuvremenu i zgusnula. Posljedica je bila neravnomjerno raspoređen šećer u flašama, tako da sam imao neke jako slabo gazirane, a neke previše. Srećom, nije bilo puno problema ni eksplozija, većina flaša je bila ok Smile

Od tad, otopinu pripremim kad sam gotov sa dezinfekcijom, tako da je odmah dodam u bottling bucket.
Prilikom pretakanja, u 2-3 navrata pomalo, dezinficiranom lopaticom (imam onu plastičnu, sa rupicama), laganim kružnim pokretima promiješam, tako da se ne bućka ništa, a pivo kruži dok se pretače. Tako se sve ravnomjerno izmiješa 100%.

Na kraju, kao što Stane reče, poslušaš Child in time i sve bude taman Big Grin

[Image: 42018-s30-stainless-steel-beer-paddle.jpg]
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools